Video/ 'Dva zakona' izuzetni film Vefika Hadžismajlovića u 20:10 otvara ciklus bh. filma

Ciklus' Zlatne godine' posvećen velikanima bh. filma od večeras samo na Cinema TV

Mediji06.01.15, 15:31h

 Ciklus' Zlatne godine'  posvećen velikanima bh. filma od večeras samo na Cinema TV
Od večeras na Cinema TV, prvome bh. filmskom tv kanalu, kao i digitalnoj platfomi DEPO Zona, a u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo, publika u BiH ali i širom svijeta moći će gledati najbolje dokumentarne i kratke igrane fimove iz istorije bh. kinematografije

 

 

Kroz ciklus filmova ''Zlatne godine'' koji će se emitovati na Cinema tv, prvom filmskom specijaliziranom kanalu u bih, publika će moći vidjeti dvadeset filmova velikih majstora bosanskohercegovačkog filma.

 

 

Prvi film na programu je ''Dva zakona'' nastao 1969. u produkciji Sutjeska filma i režiji Vefika Hadžismajlovića.
Ovaj izbor hommage je nedavno preminulom istaknutom bh. reditelju i istoričaru umjetnosti.

 

/p>

 

Hadžismajlović je rođen u Sarajevu 1929. Diplomirao je istoriju umjetnosti u Beogradu i potom se bavio likovnom i filmskom kritikom. Od 1961. posvećuje se režiji kratkometražnih filmova,na početku animiranih, a kasnije dokumentarnih i igranih. Kao jedan od protagonista sarajevske škole dokumentarnog filma bio je zaokupljen isključivo savremenim motivima.

 

 

U opusu od dvadesetak dokumentarnih filmova diferenciraju se dva tematska kruga: o sudaru starog i novog (ĆUPRIJE, SMJENA, U KAFANI, NA OBJEDU...) i o djeci (ĐACI PJEŠACI, NEKA DRUGA RUKA, DVIJE POLOVINE SRCA, SANJARI, UGLJARI, DVA ZAKONA...). U filmu ''Dva zakona'' kojim počinjemo cikljus bh. filma na Cinema TV , Hadžismajlović se bavi djecom kojoj roditelji zabranjuju školovanje, i pritom spaja vješto svoja dva najčešća motiva-sudar starog i novog i djecu.
Za svoje dokumentarne filmove više puta je nagrađivan a  dobitnik je i nagrade „Ivica Matić“ Udruženja filmskih radnika BiH.

 

 

Narednog utorka u okviru cikljusa ''Zlatne godine'' možete pogledati film ''Život je lijep'' Bate Čengića.

 

Urednici serijala su filmski reditelj Jasmin Duraković i novinarka Kristina Ljevak.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook