Čemu se možete radovati u kino-dvoranama?

Fandango otkriva koji su najiščekivaniji svjetski filmovi u 2015.

Mediji06.01.15, 09:50h

Fandango otkriva  koji su najiščekivaniji svjetski filmovi u 2015.
Iako se mnogo zanimljivih filmova otvara tokom godine, uključujući novog Bonda, "Avengerse" i "Povratak dinosaura", "Rat zvijezda" je bez premca

 

Izvor: Oslobodjenje.ba



''Iron Man'' izgleda nije dorastao Lukeu Skywalkeru. Teško da bi iko mogao proturječiti tome.

 

Najnoviji nastavak slavne trilogije, ili šestologije, ''Rat zvijezda: Sila se budi'' najiščekivaniji je film koji će premijeru doživjeti u godini koja je upravo počela.

 

Jedna od najvećih kompanija za prodaju ulaznica, Fandango, objavila je svoju zvaničnu listu najiščekivanijih filmova u 2015, i to u mnogo različitih kategorija.

 

Fandango je inače prva stanica kada se žele uporediti ovakvi podaci jer američka kompanija ima nevjerovatnih 30 miliona posjeta na svom sajtu mjesečno (!), te sarađuje sa više od 20.000 kina u SAD-u.

 

Dakle, relevantno da ne može relevantnije biti.

 

Pedeset nijansi sivih ćelija

 

Da nastavimo o bitnim stvarima.

 

Fandango je ustanovio da će novi ''Rat zvijezda'' privući najviše gledalaca u kino-sale, dok će novi nastavak ''Osvetnika'' (''Avengers: Age of Ultron'') svi oni otići gledati odmah nakon prvog izbora.

 

Uzalud i Captain America, Thor i Hulk zajedno – cijela svita crtanih junaka nije ni do pasa kosmičkoj legendi koju slijede milijarde zaljubljenika širom svijeta.

 

A da kinima inače vladaju tinejdžeri, kada tamo nisu Star Trooperi, dokazuje i treće mjesto, na kojem se nalazi nastavak ''Igara gladi'', savršeno dovoljno tupavog filma da bi se svidio onima koji su u tom delikatnom starosnom dobu.

 

Novi nastavak ove franšize inače je drugi dio drugog nastavka, koji upravo igra (i hara) u svjetskim kinima, i koji je prošle godine bio prvi na ovoj istoj top-listi. Pa vi vidite.

 

Odmah do njega, nalazi se ekranizacija romana koji je okrenuo svijet naopačke i sada svi žele vidjeti uživo kako izgleda blagi sado-mazo tretman na velikom platnu, a koji su svi odreda zamišljali u mraku svoje sobe dok su čitali bestseler E. L. James. ''Pedeset nijansi sive'' uzburkao je maštu nemaštovitih i tako je završio u vrhu ove top-liste.

 

Ako želite kvalitetan spojler, preskočite odmah na slijedeći pasus – istina je samo jedna: filmovi su loši ako je roman odličan.

 

Zamislite tek šta se dešava sa sladunjavim limunadama s nekoliko seksualnih pikanterija?

 

Svi žele Jennifer Lawrence

 

Nastavci će opsjesti kina naredne godine.

 

Najnoviji dolazi iz prašnjave magaze Stevena Spielberga, koji se odlučio producirati, nakon čak 22 godine (slično kao što su učinili i sa komedijom ''Glup i gluplji''), najnoviju priču o oživjelim dinosaurima na napuštenom ostrvu.

 

Film se zove ''Jurski svijet'', i sve što se zadržalo od originala su, naravno, dinosauri, te scenarista Michael Crichton.

 

Eh sad, 1993. ta CGI tehnologija je bila u punom zamahu i sve što je Spielberg stavio na veliko platno izgledalo je zapanjujuće, od T-Rexa do plesiosaurusa.

 

Sada, dvije decenije poslije, ako nas išta u ovom filmu iznenadi, to će biti jedno da prođemo bez vulgarizama, prvorazredno iznenađenje.

 

Fandango je svoj izbor bazirao na glasanju koje je prošli mjesec provedeno na više od hiljadu korisnika.

 

Osim liste filmova, došli su i do nekih vrlo zanimljivih sporednih rezultata.

 

Tako sada znamo da publika na velikom platnu u 2015. najviše želi vidjeti Jennifer Lawrence (''The Hunger Games: Mockingjay – Part 2'').

 

Odmah do nje su Scarlett Johansson (''Avengers: Age of Ultron'') i Angelina Jolie (''By the Sea'').

 

Od muškaraca, najpoželjnija lica su Roberta Downeya Jr. (''Avengers: Age of Ultron''), Chrisa Hemswortha, koji će se pojaviti u čak tri filma (''Avengers: Age of Ultron'', ''Black Hat'' i ''In the Heart of the Sea''), a tu je i mrko lice Daniela Craiga koji se opet vraća kao James Bond u filmu intrigantnog naziva (''Spectre''). 

 

Batman vs. Superman

 

Kao dodatak ovim listama, vrijedi spomenuti i još nekoliko naslova koji će sigurno naći svoje mjesto pred kino-publikom.

 

Disney-Pixar, recimo, dovršava film koji se dešava u glavi dvanaestogodišnje djevojčice, ''Inside Out''.

 

Ovo će biti jedan od dva njihova animirana hita koja stižu u kina ove godine – tu je i ''Good Dinosaur''.

 

Warner Bros i DC Comics, koji drži prava na kino-eksploataciju njihovih strip-junaka, po svemu sudeći, ipak će ove godine izbaciti u kina dugo iščekivani i za 2014. planirani hit ''Batman vs. Superman''.

 

Mnogi su se razočarali kada su saznali da će Ben Affleck igrati Batmana, ali entuzijazam zaljubljenika nije splasnuo.

 

Posebno kada su saznali da će se u filmu pojaviti i Wonder Woman.

 

Najbolji filmovi 2014: IMDB vs. Rotten Tomatoes

 

Dvije najpopularnije filmske internet-stranice na svijetu potpuno drugačije poimaju ocjenjivanje filmova.

 

Dok Internetska filmska baza podataka (IMDB) jednostavno dopušta svojim korisnicima ocjenjivanje, te taj zbroj daje konačan rezultat, stranica Truhli paradajz (Rotten Tomatoes) okuplja osvrte američkih kritičara te tako, ovisno o pozitivnosti ili negativnosti istih, dodjeljuje filmovima određeni postotak kvalitete ocjene.

 

Tako postoje ''svježi'' (sve iznad 60 posto pozitivnih kritika) i ''truhli'' filmovi (sve ispod 60 posto pozitivnih kritika).

 

Također, film može zaraditi i ocjenu ''certificirano svjež'', koju obezbjeđuje više od 75 posto pozitivnih kritika, ali koje moraju uključivati barem 40 kritika od američkih ''top-kritičara''.

 

Ovo su njihovi uporedni izbori najboljih filmova protekle godine:

 

IMDB:


1. ''Interstellar'', Christopher Nolan (8,9/10)


2. ''Boyhood'', Richard Linklater (8,4/10)


3. ''Gone Girl", David Fincher (8,3/10)


4. ''Guardians of the Galaxy'', James Gunn (8,2/10)


5. ''The Grand Budapest Hotel'', Wes Anderson (8,1/10)  

 

Rotten Tomatoes:


1. ''Boyhood'', Richard Linklater  (9,3/10)


2. ''Life Itself'', Steve James (8,4/10)


3. ''The Lego Movie'', Phil Lord, Christopher Miller (8,1/10)


4. ''Whiplash'', Damien Chazelle (8,6/10)


5. ''Gloria'', Sebastián Lelio (7,9/10)

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook