VIDEO/ OVE INFORMACIJE ĆE VAS MOŽDA IZNENADITI

Da li ste znali da je Drakula bio četnik?

Mediji15.12.14, 20:18h

Da li ste znali da je Drakula bio četnik?
Predlažemo vam da poslušate američku radio-dramu u kojoj su 1942. slavni američki glumci Orson Vels i Vinsent Prajs tumačili četnike, slavni američki glumci Orson Welles i Vincent Price tumačili četnike, u ono vreme, prema mišljenju Amerikanaca, jednog od najvažnijih pokreta otpora u borbi protiv Hitlerovih trupa

Welles je pozajmljivao glas četničkom vođi Dušanu, a u 15-minutnoj emisiji, uzbudljivu priču naracijom otvorio je Vincent Price, majstor horora (poznat između ostalog i po naraciji u ostvarenju “Drakula Vincenta Pricea” iz ’82.).

 

Nakon Prajsovog upozoravanja na situaciju u Jugoslaviji, četnici polažu zakletvu vođi Dušanu. Među njima su uglavnom napaćeni muškarci i žene kojima je Hitler uzeo sve, ali im je ostalo oružje i otrov, koji će progutati u slučaju da ih zarobi neprijatelj.

 

 

Interesantan dio drame je svakako onaj u kojem se Dušan ispovijeda da se još kao dječak zaljubio u vršnjakinju Jovanu, te da se nakon toga s njom oženio i da su se ubrzo preselili u Beograd, gdje su otvorili malu radnju.

 

Dušanova lična priča završava se tragično, time što je Jovana koja je trebalo da mu rodi sina poginula u njemačkom bombardovanju Beograda. Inače četnik kojeg tumači Orson Welles obraća se i samom Hitleru zamerajući mu što je raskomadao Jugoslaviju, pobio ljude, porušio gradove, a čitav govor završava pohvalno po Dražu Mihailovića.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

 

Četnici su bili deo serijala “Treasury Star Parade”  koji je finansijski podržala američka vlada pokušavajući tako da upozori slušaoce da se u Evropi Velika Britanija, Sovjetski Savez i različiti pokreti otpora bore protiv Hitlerovih trupa.

 

Među njima su, prema razmišljanja Amerikanaca prvih godina rata, bili i četnici, koji su na čelu s Dražom Mihailovićem američkoj javnosti predstavljeni kao najvažniji pokret otpora koji se nakon sloma Jugoslavije formirao na tom prostoru. Takvoj reputaciji doprinjelo je i to što u njihovim redovima nije bilo komunista, što ih je podržavao kralj Petar Karađorđević u Londonu.

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook