Video/ Po izboru BBC-a

10 najboljih filmskih nastavaka svih vremena: Zašto je 'Kum 2' ubjedljivo prvi na ovoj listi?

Mediji13.12.14, 21:04h

10 najboljih filmskih nastavaka svih vremena: Zašto je 'Kum 2' ubjedljivo prvi na ovoj listi?
Univerzalno prihvaćen kao jedan od rijetkih nastavaka koji se ne treba sramiti usporedbe s originalom, "Kum 2" legendarnog redatelja Francisa Forda Coppole ujedno je i mnogo više - jedna od najdojmljivijih, najljepših i najvećih priča ikada ispričanih, ne samo u filmskom obliku. Temeljni roman Marija Puza Coppola je na veliki ekran prenio u punom sjaju, a role Ala Pacina i Roberta De Nira, da spomenemo samo najistaknutiju dvojicu, do danas su ostale klasici glumačke uvjerljivosti

 

Pripremila: Kristina LJEVAK

 

Filmski kritičar BBC-a sastavio je listu 10 najboljih filmskih nastavaka svih vremena, a na prvom mjestu liste našao se "Kum 2" Francisa Forda Coppole.

 

Iako je učestao stav da su nastavci slabiji od prvog filma i da se snimaju samo da bi zaradili novac, Coppola je ovim filmom dokazao suprotno. "Kum 2" premijerno je prikazan prije 40 godina, 12. decembra 1974. i ne samo da je iz druge perspektive preispitao scenario prvog dijela već je i pružio drugačiji pogled na glavne likove. 

 

Nastavak "Kuma" zapravo je portret američkog identiteta u 20. vijeku, mješavina urbanog siromaštva, imigranata, etničke diskriminacije pa čak i spoljne politike SAD uoči Kubanske revolucije 1959.

 

 

Drugi na listi je film "Prije sumraka", nastavak kultnog filma Richarda Linklatera "Prije svitanja" gdje se Jasse  (Ethan Hawk ) i Celine  (Julie Delpy) sreću ponovo, devet godina poslije dešavanja u prvom filmu kada su proveli dan i noć u Beču pričajući, šetajući i zaljubivši se. 

 

Dok je prvi deo bio eskapistička fantazija, drugi se pozabavio pitanjima propalih očekivanja, protoka vremena i žala za mladošću.

 

 

Serija filmova o Sherlocku Holmesu gde su igrali Basil Rathbone i Nigel Bruce bila je jedna od prvih holivudskih franšiza, a film "Pursuit to Algiers", je možda najbolji. 

 

Riječ je o napetom, uzbudljivom, ratnom trileru prepunom stila i duhovitosti. I dok je danas nepisano pravilo da nastavci moraju da budu skuplji, ovaj film je u poređenju sa "Baskervilskim psom" bio napravljen za sitan novac ali je ekonomičnost pretvorio u inventivnost, obavivši siromašne rekvizite maglom i prigušenim svjetlima što je priči dalo dodatnu dramatičnost.

 

 

Na listi se našao i film "Zvjezdane staze 2: Kanov bijes" iz 1982. godine. Dok je prvi dio bio lijep, možda čak i poetičan, bez pretjerane drame, režiser Nicholas Meyer batalio je specijalne efekte i u "Kanovom bijesu" je sukob admirala Kirka i njegovog neprijatelja Kana sveden na lica glumaca podarivši tako ljubiteljima filmova jedan od najljepših naučno-fantastičnih filmova svih vremena.

 

 

Akira Kurosawa bio je najelegantniji u svojim prvim filmovima, uključujući džudo ep "Sanshiro Sugata" koji je ispričao u dva nastavka. 

 

Dok su njegovi kasniji filmovi puni neočekivanog nasilja i mačo momenata, "Sanshiro Sugata" filmovi su priča o disciplini borilačkih vještina i tome kako ona moze da obogati dušu. Time se naročito bavi drugi film gdje glavni junak, džudo majstor odbija da se bori protiv američkog protivnika a kraj, tiha borba u snijgu, je nezaboravan.

 

 

Sigourney Weaver je praktično izmislila koncept akcione heroine u "Osmom putniku" gdje je bila posljednja preživjela, ali je bio potreban James Cameron  da sa "Osmim putnikom 2" franšizu pretvori u feministički film. U njemu je junakinja Ripley sada okorjela profesionalaka, spremna da se suoči sa vanzemaljcem, a ne samo slučajni preživjeli. 

 

"Osmi putnik 2" je ratni ep o sukobu dva plemena koji vode dve neustražive ženke - Ripley i kraljica - koje snagu crpe iz materinskog instinkta.

 

 

Dok je film "Indiana Jones i izgubljeni kovčeg" bio primjer modernog avanturističkog filma, njegov nastavak "Indiana Jones i poslednji krstaš" ide dublje i postaje bogata studija karaktera gdje se neustrašivi arheolog (Harrison Ford) udružuje sa ocem sa kojim je jedva komunicirao proteklih 20 godina (Sean Connery) u potrazi za Svetim Gralom. 

 

Gral ovde nije samo rekvizit već simbol unutrašnjeg putovanja ka zrelosti. Moguće je, navodi kritičar BBC-a, da je za tu "kvaku" zaslužan Tom Stoppard koji je ispeglao scenario i napisao većinu dijaloga učinivši ovaj film najbolje napisanim akcionim filmom.

 

 

"Za šaku dolara", nastavak filma "Dobar, loš, zao" Sergia Leonea vjerovatno je najozbiljniji film o muškom prijateljstvu dok je "Imperija uzvraća udarac" publiku povela na mračnije putovanje u dalekoj, dalekoj galaksiji. 

 

Prvi dio "Ratovi zvijezda" bio je priča o trijumfu i katarzi, u drugom dijelu, glavni junaci su umorni, usamljeni i u bijegu. "Imperija" je zacementirala uspjeh Lucasove franšize i pokazala je da svjetlost sija mnogo sjajnije ako je okružena mrakom.

 

 

Na listi BBC-evog filmskog kritičara našao se i  "2046" Wong Kar Waia . Film je poema o sjećanju i ostaje u pamćenju čak i više od "Raspoložen za ljubav" po svojim vizuelnim i muzičkim detaljima nego po priči.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook