Video/ FILM SEDMICE U 20:10H na Cinema TV

Ljubavnik Lady Chatterley - strastvena erotska drama za kraj vikenda: Priča koja se ne propušta!

Mediji30.11.14, 11:14h

Ljubavnik Lady Chatterley - strastvena erotska drama za kraj vikenda: Priča koja se ne propušta!
'Ljubavnik Lady Chatterley' velika filmska priča nastala prema 'lektiri' odrastanja. Ljubav i strast nasuprot društvenih konvencija i (malo)građanskog morala

 

 

Kada je proslavljeni britanski pisac D.H. Lawrence napisao roman "Ljubavnik Lady Chatterley" o strasnoj vezi između dvoje ljudi koje razdvaja nepremostiv jaz na ljestvici društvenih pozicija,britanska javnost je bila zgrožena. 

 

Roman je prvi put objavljen 1928. godine u Firenci, a tek 1960. poslije niza suđenja i skandala, stigao je pred čitaoce u integralnoj verziji,
sa svim ljubavnim scenama koje su ranije bile izbačene. 

 

Popularizaciji ovog djela doprinijela je i njegova filmska verzija, snimljena 1981. godine.

 

Skoro tri decenije kasnije, francuska rediteljka Pascale Ferran, odlučila je da snimi još jednu filmsku verziju, koja je osvojila i gledatelje i kritiku, dobivši između ostalog i 5 nagrada Cesar što je francuski ekvivalent Oscaru.

 

 

 

 

 

Radnja filma smještena je u vrijeme povratka Sir Clifforda iz Velikog rata na svoje imanje blizu Sheffielda. On se iz rata vraća paraliziran ispod struka. 

 

Lady Constancem njegova mlada žena, brine se o njemu no i ona je beživotna, umorna. 

 

Njen joj liječnik naloži da mora više vremena provoditi na zraku te ona nalazi utočište u kolibi u kojoj je Parkin, čuvar imanja. Constance i Parkin uskoro postaju ljubavnici. 

 

Oboje se odjednom napune životnom energijom. No razlika u staležu i društvenim ulogama koje imaju prevelika je i ljubavnici ne znaju kako da je prevaziđu.

 

(DEPO/BLIN/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook