FILM DANA VEČERAS NA CINEMA TV

Precious – pobjednik Sundancea i dobitnik dva Oscara

Mediji16.11.14, 11:24h

 Precious – pobjednik Sundancea i dobitnik dva Oscara
Dvostruki dobitnik „Oscara“ i pobjednik na Sundance je crnačka drama, sa uznemirujućim scenama nasilja. Film je 2010. osvojio Oscara za najbolji adaptirani scenarij te za najbolju sporednu žensku ulogu, koju je odglumila Monique, a bio je nominiran u još četiri kategorije, uključujući za najbolji film i najbolju žensku ulogu

Film je smješten u 1987., u njujorški geto, poznati Harlem. Šesnaestogodišnja Claireece Precious Jones (Gaabourney Sidiba) je nepismena, gojazna i često silovana od strane svog oca. Sada čeka njegovo drugo dijete i trpi fizičko i emocionalno zlostavljanje od majke koja živi od socijalne pomoći u minimalnim životnim uvjetima.

 

Međutim, uz pomoć posvećene profesorice i socijalne radnice, Claireece će djelomično prijeći preko problema u kojima se nalazi, i utjehu i samopouzdanje pronaći u svom djetetu.

 


Film je nastao po romanu „Push“ Sapphire,  scenarij je adaptirao Geoffrey S. Fletcher, dok je reditelj filma Lee Danials. Glavne uloge u filmu igraju: Gabourey Sidibe, Mo'Nique, Paula Patton i kao i Lenny Kravitz i  Mariah Carey. Promociju filma je radila Oprah Winfrey. Film je 2009 bio jedan od festivalskih zvijezda u Cannesu, Pusanu, Torontu, dok je na Sundance dobio nagradu publike i žirija, te Oscare za najbolji  adaptirani scenarij (Fletcher) i najbolju sporednu žensku ulogu Mo'Nique.

 


(MojTV/DEPO Portal/ ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook