ADNAN HAMEDOVIĆ/ BEZ DEMAGOGIJE I SUVIŠNIH RIJEČI

Zašto ne mogu da mrzim Republiku Srpsku?!


11.11.14, 10:03h


Na seminar u Srbiju putovao sam busom relacija Banja Luka - Beograd. Kako sam htio da se osiguram i da provjerim kad imam bus nazad za Banajaluku, po završetku seminara otišao sam na web stranicu Beogradske autobuske stanice (www.bas.rs) i kliknuo na red vožnje. Na web stranici otvorio se novi prozor sa mogućnošću da izaberem državu i grad. Kliknuo na država Bosna i Hercegovina, a grad Banja Luka nikako da pronađem... kontam da  nije do ćirilice, ma sam sebi kažem - znaš ćirilicu.


Hitno mi trebala informacija, a nastala situacija zbunjenosti. Letimično gledajući po državama, za nepovjerovati, ugledam opciju država „REPUBLIKA SRPSKA“, kliknem i pronađem našu lijepu Banjaluku; e tek tad je nastala faza moje zbunjenosti, a i ljudskog razočarenja.

 

bas-red-voznje


Kako narodna poslovica kaže, ne može biti dijete starije od roditelja, tako ne mogu Federacija i RS biti starije od Bosne i Hercegovine. Ne mrzim Republiku Srpsku jer volim Banjaluku, u kojoj sam rođen, volim Višegrad, volim Foču, pa paradoks bi bio da je mrzim, kao što je paradoks da većina bosanskih Srba Bosnu i Hercegovinu ne vole i ne vide je kao svoju državu.


Razmišljajući iz pozicije mlade osobe o tome da Beograd ne vidi RS u Bosni i Hercegovini nametnulo mi se razmišljanje o odnosima mladih različitih etnosa u našem bh društvu.

 
Ključanin sam. Od 43% prijeratne teritorije općine Ključ formirana je nova opština Ribnik koja se nalazi u Republici Srpskoj. Danas, nakon 20 godina, mladi Ribnika i Ključa se ne poznaju i ne znaju ništa jedni o drugima. Također, situacija je skoro ista na području cijele BiH, mladi gledaju jedni na druge sa predrasudom, postoji oštra crta tzv.različitosti i nema interetničkog dijaloga. Mladi samo jedno znaju - da mladi različitog etnosa nisu jedni drugima dobro došli.

 

Ne može biti dijete starije od roditelja, tako ne mogu Federacija i RS biti starije od Bosne i Hercegovine


Jedinstven primjer koji govori o naših odnosima su dva događaja: Kad je igrala Grčka-BiH, mladi u Banjaluci, okupljeni na otvorenom, u velikom broju navijali su za Grčku, a paralelno mladi u Tuzli mirnom šetnjom protestuju kako bi lokalne vlasti dale naziv jednoj od ulica po Trebinjcu, heroju, Srđanu Aleksiću, koji je nastradao pokušavši da spasi svog prijatelja Bošnjaka.


Na Dan bijelih traka 2013.godine u Prijedoru došli su mladi iz cijele BiH i tokom mirne šetnje do gradskog trga od prolaznika čule su se riječi: balije, trebalo vas je sve pobiti isl. Također, kad je postavljan kamen temeljac za džamiju Ferhadija u Banjaluci mladi školskog uzrasta nosili su pune ruksake kamenja i gađali posjetioce.

 
Da je Armije RBiH rušila crkve, da je ubijala nedužne civile i zatrpavala ih u Tomašicu, Hrgar, Prhovo, Lanište i u druge grobnice širom BiH, da je silovala žene... pa zar bih mogao biti ponosan na takva djela i zar bih mogao veličati takve zločine?! Danas, kad pročitam na portalima da je u saobraćajnoj nesreći stradala mlada osoba, ne pitam se kom etnosu pripada, već to budi u meni osjećaj tuge za izgubljenim mladim životom.

 
Bezbroj je primjera koji svjedoče o našim teškim odnosima, ali mi trebamo tražiti rješenje i ići naprijed za bolje svih nas. Nisu mladi krivi za nacionalizam, kriv su „VELIKI“. BiH treba ići naprijed i, hvala bogu, uvijek ima hrabrih i plemenitih ljudi koji su primjer drugima.

 

Ne mrzim Republiku Srpsku jer volim Banjaluku, u kojoj sam rođen, volim Višegrad, volim Foču, pa paradoks bi bio da je mrzim...


Bio sam učesnik preko trideset seminara koji su realizovani u BiH i van nje u organizaciji nevladinog sektora i na kojima su bili učesnici mladi svih etnosa, i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. Ono što zasigurno mogu potvrditi jeste da ima hrabrih mladih koji su umorni od ovakvog načina življenja i koji žele ići naprijed rušeći nametnute barijere. Pored edukacije, razmjene iskustava i primjera dobre prakse na seminarima sam ostvario kontakte i prijateljstva sa mladima drugog etnosa.


Uči dok si mlad, da ne bi žalio kad ostariš. Ne mrzi drugo i različito. Ako ne želiš suživot i ako podržavaš ideologiju Cece, onda pjevaj njenu „Idi dok si mlad“ iz države u kojoj živiš, a mrziš. Kad odeš, možda shvatiš šta znači suživot sa drugim i različitim, možda shvatiš da samo zajedno možemo ići naprijed, da je suživot bolji za sve nas građane i građanke Bosne i Hercegovine.


Kad odeš, shvatit ćeš kako život funkcioniše, shvatit ćeš da nacionalizam ne dozvoljava uspostavu demokratije, građanskih prava, a samim tim i privrede bez koje nema razvoja Bosne i Hercegovine.

 

Naravno, kad odeš, uvijek se možeš vratiti u svoju jedinu domovinu, ponosnu i prkosnu, Bosnu i Hercegovinu.


Nemoj mrziti i prezirati!


Nacionalizam nije biti uspješan sportista, naučnik, pročitati knjigu i shvatiti pročitano i doprinositi razvoju društva. Nacionalizam ne traži ljudsku spoznaju i znanje, nego usku racionalnost i emotivnu manipulaciju izazvanu strahom, nacionalizam traži nasilne postupke što nije spojivo sa civilizacijom i demokratijom. Tako emotivno otupljeni i od znanja uskraćeni, nacionalizam nas zatvara, zatvara u  enitete, kantone, dvorišta, kuće i samim tim tu smo gdje jesmo - ni na početku ni na kraju, a zasigurno na birou nezaposlenih.  

 

Da li nacionalizam obezbjeđuje posao, radnička prava, sigurnost građana, bolje obrazovanje, zdravstvao? Da li nacionalizam rješava korupciju, kriminal, ekonomiju?


Stojimo u prostoru. Dani, mjeseci, godine su iza nas (1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002... 2014.)... Vječnost! Da li BiH treba nacionalizam? Da li nacionalizam obezbjeđuje posao, radnička prava, sigurnost građana, bolje obrazovanje, zdravstvao? Da li nacionalizam rješava korupciju, kriminal, ekonomiju? Da li je nacionalizam društveni mehanizam kako bi čovjek bolje živio?  

 

Nacionalizam nas ubija!


Zdravo i normalno je da čovjek osjeća potrebu za pripadnošću nečumu i nekome, da voli svoju vjeru, da njeguje tradiciju i običaj, ali zdravo i  normalno je da poštuje tuđe i drugačije. Normalno je da voli i poštuje svoje neugrožavajući tuđe.

 

Oni koji negiraju pripadnost svom etnesu, koji se stide svoje vjere, koji ne poštuju svoju tradiciju, običaj i kulturu življenja, jedako su opasni i štetni po Bosnu i Hercegovinu kao i nacioanlisti. Naša bh. različitost je naše bogastvo. Trebamo da uživamo u našem bogastvu, bogastvu različitosti, i samo tako možemo ići naprijed za bolje svih nas građana i građanki Bosne i Hercegovine.

 

„Veliki“ Srbin, Bošnjak i Hrvat doveo nas je u izolaciju od nas samih, izolaciju od Evrope, svijeta, ekonomije, stvorio je od Bosanca i Hercegovca primitivnog čovjeka

 

Nacionalizam nam je promijenio sistem vrijednosti i normi, potisnuo odgovornost prema sebi i državi,  doveo nas je u ekonomsku i kulturološku krizu. Nacionalizam guši napredak Bosne i Hercegovine!


„Veliki“ Srbin, Bošnjak ili Hrvat si ako aplaudiraš na nacionalnu retoriku zadojenu mržnjom.


„Veliki“ Srbin, Bošnjak ili Hrvat si ako misliš da su oni drugi neprijatelji koji ugrožavaju tvoj etnos.


„Veliki“ Srbin, Bošnjak ili Hrvat si ako misliš pozitivno samo o svom etnosu, a negativno o drugom.  


„Veliki“ Srbin, Bošnjak ili Hrvat si ako živiš u nacionalnoj homogenizaciji, rasparčanoj na tri strane.


„Veliki“ Srbin, Bošnjak i Hrvat doveo nas je u izolaciju od nas samih, izolaciju od Evrope, svijeta, ekonomije, stvorio je od Bosanca i Hercegovca primitivnog čovjeka.


Budi VELIKI Srbin, Bošnjak ili Hrvat, budi tako što ćeš biti uspješan zanatlija, dobar i odgovoran radnik, poljoprivrednik, uspješan u nauci, umjetnosti i sportu, toliko dobar da drugi pišu pozitivno o tvom etnosu.

 

Budi veliki čovjek, bit ćeš veliki Srbin, Bošnjak i Hrvat!


Budi vjernik, bilo katoličke, pravoslavne ili islamske vjeroispovjesti, pa i vjera ti zabranjuje da budeš nacionalista.


Budi VELIKI tako da na svjetskim medijama bude glavna vijest bosanski Srbin, Bošnjak ili Hrvat: „Student prvak iz fizike na Evropskom takmičenju, Najuspješniji farmer, Dobitnik nagrade iz književnosti, Osvojio prvo mjesto za film, Uspješan inovator, Uspješan bizmismen...“.


Poštuj tuđe, uživaj u različitosti. Budi patriota, voli svoju državu u kojoj si rođen i živiš!


Budi veliki čovjek, bit ćeš veliki Srbin, Bošnjak i Hrvat!


Ne mrzim Republiku Srpsku, jer volim Bosnu i Hercegovinu!

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook