FILMA DANA NA CINEMA TV

'Talas' – uznemirujuća drama o fašizmu danas

Mediji09.11.14, 09:31h

 'Talas' – uznemirujuća drama o fašizmu danas
Njemački film Dennisa Gansela temelji se na socijalnom eksperimentu Rona Jonesa nazvanom "Treći talas" koji treba demonstrirati kako čak ni demokratska društva nisu imuna na fašizam. Obavezno gledanje na Cinema TV

 

Srednjoškolski profesor Rainer Wegner popularan je među učenicima i poprilično je neuobičajen profesor. Prisiljen je naučiti o autokraciji za školski tjedan projekata. Na početku nimalo entuzijastičan oko toga Wernera iznenadi reakcija studenata oko projekta. On učenike uči kako da postanu uključeniji u ideju samovlade no uskoro razredni projekt stvori vlastitu moć i jezivo počne sličiti na Njemačku iz prošlosti. Mogu li Werner i njegov razred shvatiti što se događa prije nego se užasi prošlosti počnu ponavljati.

 

Film “Talas” (Die Welle), njemačkog reditelja Denisa Ganzela (Dennis Gansel) iz 2008. godine, donosi nam priču o školskom eksperimentu, koji ima za cilj da objasni učenicima principe totalitarne vladavine. Profesor Venger u želji da predavanja učini zanimljivijim i efektnijim, predlaže razredu igru koja će simulirati autokratsko uređenje društva. U početku skeptični da ikada mogu biti izmanipulisani i uvučeni u organizaciju sa odlikama fašizma, učenici iz dana u dan sve više zaboravljaju da se radi o igri i bivaju oduševljeni događanjima u učionici. Ponijeti zajedništvom, međusobnim razumjevanjem i snagom koju osjećaju, događaje iz svojih klupa prenose u stvaran život stvarajući pokret – Talas. Kad profesor shvata da su se stvari otrgle kontroli već je suviše kasno da se izbjegnu tragične posljedice eksperimenta.

 

Sam po sebi dovoljno uznemirujući zbog onespokojavajuće slike o mogućim manipulacijama i zloupotrebama u savremenom društvu – film još više dobija na težini ako se uzme u obzir da je rađen po knjizi inspirisanoj stvarnim događajima u Americi krajem šezdesetih godina prošlog vijeka. 

 

 

Tražite kod kavšeg kablosvskog ili IPTV operatera u BiH da vam ovaj kanal učini dostupnim!

 

DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook