FILMSKI CIKLUS „EVROPSKI KLASICI“

30 filmova Ingmara Bergmana na Cinema TV

Mediji07.11.14, 09:47h

30  filmova Ingmara Bergmana na Cinema TV
U ciklusu "Evropski klasici" gledatelji CTV (Cinema TV) imat će prilike vidjeti ostvarenja iz svih faza jednog od najvećih umjetnika dvadesetoga stoljeća, švedskog filmskog reditelja Ingmara Bergmana. Cklus starta sa prikazivanjem remek djela sedme umjentnosti "Sedmi pečat", ponedeljak, 20.40h

Tako će od ponedelja u 20.40h ljubitelji njegova nezaboravnog opusa moći, između ostalih, vidjeti filmove 'Sedmi pečat', 'Divlje jagode', 'Djevičanski izvor', 'Đavolje oko', 'Lice', 'Kroz tamno ogledalo', 'Pričesnici', 'Tišina', 'O svim tim ženama', 'Persona', 'Kriza', 'Glazba u tami', 'Lučki grad', 'Zatvor', 'Mučenje', 'Žed', 'Veselje', 'Ljetna međuigra', 'Žene čekaju', 'Ljeto s Monikom', 'Lekcija iz ljubavi', 'Osmijesi ljetne noći', 'Vučje doba', 'Strast, Ritual', 'Krici i šaputanja', 'Prizori iz bračnog života', 'Jesenja sonata', „Fanny i Aleksandar ', Iz života marioneta' i 'Nakon probe'.... 

 

Egzistencijalna tematika s avangardnim elementima, otuđenje, bolest, ludilo, sumornost i izdaja samo su neki od termina koji padnu na pamet pri pomisli na jednog od najvećih i najutjecajnijih filmskih redatelja 20. stoljeća – Ingmara Bergmana. Za njega je film bio zahtjevna ljubavnica, a režirao ih je preko šezdeset od kojih je većinu i napisao. Ta njegovazahtjevna ljubavnica ustvari je bila slatki nektar koji ga je hranio i davao mu životni smisao dok je on u svojim filmovima pokušavao isti taj smisao pronaći, baveći se misaonim i filozofskim temama.

 

Beskompromisnim pristupom radu te ambicioznim i mozaičnim temama, Bergman je zaradio poštovanje čitave filmske industrije i to ponajprije jer je htio da publika osjeti njegove filmove više nego da ih razumije. Cilj mu nije bio snimati intelektualne filmove već filmove koji ostavljaju utisak i dopiru do gledatelja. Religijska propitkivanja, manifestacija ženske seksualnosti, prolaznost i trivijalnost ljudskoga života samo su neke od tematika koje su mu osigurale tri Oscara za najbolji film, šest Zlatnih Globusa u istoj kategoriji, sedam nagrada na Canneskom filmskom festivalu i Zlatnog medvjeda na Berlinskom festivalu. 

 

Jedan dio filmova iz ovoga ciklusa digitalno je masteriziran i gledaoci CTV će moći uživati u ovim novim kopijama njegovih filmova.

 

Prvi film koji će publika moći gledati  je remek djelo sedme umjetnosti „Sedmi pečat“.

 

Premijera: ponedeljkom u 20.40h, prva repriza četvtak 22h. Vaša Cinema TV

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN,ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook