VIDEO/ NIZ MISTERIJA KOJE TJERAJU NA RAZMIŠLJANJE

'Pulp Fiction': Ove teorije će vam potpuno promijeniti sliku o ovom kultnom filmu

Mediji16.10.14, 13:34h

'Pulp Fiction': Ove teorije će vam potpuno promijeniti sliku o ovom kultnom filmu
Ovih dana dana obilježava se točno 20 godina od premijere jednog od najvećih filmskih hitova svih vremena, Tarantinovog 'Pulp Fictiona', odnosno popularnog 'Paklenog šunda'

Dva desetljeća i milioni obožavatelja širom svijeta dovoljno su vremena i volje da se oko ovog filmskog hita stvore svakojake teorije; ne urote niti zavjere, no u svakom slučaju teorije koje na film bacaju jedno sasvim drugo svjetlo.

 

Veliki broj teorija vrti se oko misteriozne aktove čiji sadržaj nikada nije prikazan. Neki tvrde da se u njoj, zbog toga jer svijetli, nalazi radioaktivni materijal, a neki, pak, tvrde da se u njoj kriju dijamanti iz Tarantinovog prvog filma "Reservoir Dogs". 

 

Najpopularnija teorija tvrdi da se u aktovci zapravo krije duša Marsellusa Wallacea. Zašto baš - duša? Teoretičari navode sljedeće: aktovka se otvara brojem 666, svijetli, a kad god bi ju netko otvorio bio bi zadivljen njenim sadržajem. Dakle, Marsellus Wallace prodao je dušu vragu i pokušavao je otkupiti. 

Samuel L. Jackson je u intervjuu iz 1995. koji je dao za Playboy otkrio da je jednom pitao Tarantina što je u aktovci, na što mu je ovaj odgovorio: "Što god želiš da bude".

 

 

Druga teorije tvrdi da "pulp" u nazivu filma označava zapravo toaletni papir. Jer - svaki put kad Vincent Vega odlazi u WC, događa se nešto loše. Mia se predozirala upravo kada je Vega bio na WC-u. I drugi likovi u filmu dugo se zadržavaju u WC-u, a svaki put to utječe na razvoj događaja. Nije zanemariva pretpostavka, u svakom slučaju.

 

Obožavatelji imaju i posebnu teoriju oko "Tarantinove Biblije". Naime, u dijelu filma kada Jules Winnfield citira dio Biblije pogrešno navodi citat, a obožavatelji su uvjereni da se ne radi o greški, već o namjerno drugačijoj interpretaciji. 

 

Filmska "greška" rupa od metka koje su već bile u stanu prije nego su Vincent i Jules upucani, navodno je namjerna, odnosno uopće nije greška, stoji u jednoj od teorija. Teorija tvrdi da napadač nije pucao u Vincenta i Julesa pravim već plastičnim pištoljem, što objašnjava i zašto je napadač toliko puta "promašio" metu, a Tarantino je, smatraju teoretičari, namjerno ostavio rupe kako bi potaknuo sumnje i rasprave. To nije teško za povjerovati.

 

 

Zanimljiva je i tvrdnja da je pilot-serija u kojoj je Mia trebala glumiti zapravo - "Kill Bill". Mia opisuje scenarij i spominje "plavušu koja je vođa", "Japance i kung fu majstore", te "Francuskinju čija je specijalnost seks i nju, čija su specijalnost - noževi". Previše slučajnosti?

 

Da. I to nije ništa čudno. Povezanost Tarantinovih filmova već smo imali prilike vidjeti: Vic Vega iz "Reservoir Dogsa" je brat Vincenta Vege iz "Pulp Fictiona", na primjer. A primjera ima još. 

 

Sam Tarantino je rekao da "Kill Bill" postoji kao "film u filmskom svemiru". To bi značilo da je "Kill Bill" film kojega će likovi iz drugih filmova, recimo "Pulp Fictiona", zapravo otići pogledati? Ili?

 

 

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook