TELEMACH I MH-HS-HKB DEMANTUJU MEDIJSKE NATPISE

Ovo je prava istina o prodaji najvećeg kablovskog operatera u BiH...

Mediji05.10.14, 15:14h

Ovo je prava istina o prodaji najvećeg kablovskog operatera u BiH...
Povodom nedavnih medihjskih natpisa o prodaji najvećeg kablovskog operatera u BiH, oglasili su se Enes Hajderević, većinski vlasnik MH-HS-HKB Grupe, i Željko Batić, direktor Telemacha... Zastoja u preuzimanju MH-HS-HKB grupacije nema, a građane BiH očekuju nove, još kvalitetnije usluge


Ovih dana su se u nekim medijima u BiH pojavili medijski natpisi koji su pokušali dovesti u pitanje veliki medijski i telekomunikacijski transfer kojim je Telemach, iza kojeg stoji veliki svjetski investitor Kohlberg Kravis Robberts (KKR), ušao u proces kupovine jednog od najvećih kablovskih operatera MH-HS-HKB Grupe; povodom toga oglasili su se i predstavnici ovih kompanija.


Tako u svome kratkom saopćenju Enes Hajderević, većinski vlasnik MH-HS-HKB Grupe, ističe:


- Vezano uz nedavne medijske natpise inicirane od strane manjinskih vlasnika grupacije u kojima sam većinski vlasnik, mogu reći da su pregovori o preuzimanju sa jednim od najvećih svjetskih investitora, američke kompanije KKR, Kohlberg Kravis Roberts u završnoj fazi. Zadovoljan sam što je tako renomirana kompanija, koja je izlistana na Njujorškoj burzi i ima iza sebe stotine sličnih transakcija i eksperizu u procjeni vrijednosti i legalnosti poslovanja kompanija širom svijeta, izrazila interes za našu grupaciju. Sam završetak ove transakcije, koji očekujem u skorom roku, pokazat će koliko su neutemeljene javne optužbe koje se danas od strane osobe upitnih kvaliteta, mojoj supruzi i meni stavljaju na teret.


Ovim povodom oglasio se i direktor Telemacha Željko Batić, koji u svome saopćenju nije ostavio mjesta sumnji šta su planovi i šta će uraditi njegova komapanija i investijski fond koji iza njega stoji:


Vezano uz nedavne medijske natpise o spajanja MH grupe i Telemacha, mogu potvrditi da smo u završnoj fazi dogovora sa većinskim vlasnikom MH grupe. Ovo spajanje bi rezultiralo novim investicijama u optičku mrežu i digitalne servise čime bi se dugoročno osigurala konkurentnost na širem p‎odrucju kroz kvaltetnije i raznovrsnije usluge građanima BiH‎


- Cijeli proces dogovora oko spajanja bio je vrlo kompleksan, a jedan od razloga je i to što neke kompanije koje čine MH grupu imaju i manjinske vlasnike, koji također imaju mogućnost prodati svoje udjele, ali isto tako imaju i prava prvenstva kupnje udjela od većinskog vlasnika. Mi smo u svakom slučaju odlučili preuzeti većinski dio grupacije sa ili bez tih kompanija ukoliko se manjinski vlasnici odluče zadržati svoje udjele i iskoristiti svoja prava prvokupa od većinskog vlasnika.‎ Za završetak samog posla, očekuje se još mišljenje regulatora.


Bastić u svoj izjavi potcrtava da bi spajanjem ovih dviju grupacija nastala kompanija sa izgrađenom optičkom mrežom do nešto manje od 25 posto domaćinstava u BiH, uz tržišni udio telekom sektora nesto manji od 5%, ali uz jednu od vodećih uloga na području distribucije TV sadržaja i usluge širokopojasnog interneta na područjima pokrivanja vlastitom mrežom, te sve važniji pružatelj usluge fiksne telefonije u paketnoj triple play ponudi.  On također ističe je namjera da se dodatno investira u proširenje mreže i usluga unutar ove grupacije u BiH.


Direktor Telemacha još naglašava:


- U skorije vrijeme očekuju se puno veća spajanja u telekom sektoru u regiji, što je već duže vrijeme trend u Europskoj uniji i svijetu, a što pridonosi konkurentnosti tržišta, te kvaliteti i bržem razvoju telekomunikacijskih mreža i usluga. Kao najbitniji segment razvoja naglasio bih razvoj širokopojasnog interneta kao osnove za razvoj svih budućih digitalnih usluga, ali i gospodarstva svake zemlje uopće, gdje BiH značajno zaostaje za EU i svijetom u prosječnim brzinama (prosjek BiH 8 Mbps u odnosu na EU 27 Mbps), kao i broju onih koji imaju pristup brzom internetu u odnosu na ukupno stanovnistva zemlje (penetracija usluge interneta). Ovaj zaostatak na dinamičnom telekomunikacijskom tržištu, za razliku od nekih drugih industrijskih grana, vrlo se brzo može nadoknaditi poticanjem konkurentnosti.  


Po njemu, najevidentniji rezultat konkurentnosti (tamo gdje danas ista postoji u BiH) je taj da svi pružatelji usluga jednostavno moraju biti bolji prema svojim pretplatnicima (u ovom slučaju korsnicima usluga BiH) da bi ih pridobili i zadržali, kako kroz nove investicije u bolju infrastrukturu i usluge, tako i kroz povećanje efikasnosti svog rada.


Ovim saopćenjem je Telemach odbacio sve špekulacije o zastoju u preuzimanju MH-HS-HKB grupacije, a građanima BiH potvrdio još kvalitetnije usluge koje pruža.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook