VIDEO/ EVO O ČEMU JE ZAPRAVO RIJEČ

Ovo je prava istina o 'problemu' savijanja iPhonea 6 Plus

Tehno25.09.14, 16:09h

Ovo je prava istina o 'problemu' savijanja iPhonea 6 Plus
Čovjek koji rukama savija iPhone 6 Plus nije nikakav 'test'. James Watt napisao je zanimljiv osvrt na 'problem' savijanja iPhonea 6 Plus nakon što je Lewis Hilsenteger s Unbox Therapy objavio video u kojem je rukama savio taj Appleov model telefona

"Još sam jednom šokiran stanjem tehnološkog novinarstva", piše James Watt. Ovoga puta mediji su se hrpimice okupili oko videa čovjeka koji golim rukama savija iPhone 6 Plus. Ovaj pak čovjek po imenu Lewis Hilsenteger to naziva "znanstvenim ispitivanjem". Prve glasine o problemu savijanja iPhonea potekle su od nekoga tko je na svadbu vozio puna četiri sata i vratio se isti dan, držeći telefon u, pretpostavlja se, uskim hlačama tijekom cijelog tog putovanja. Taj izvještaj potaknuo je Unbox Therapy da snimi video u kojem će testirati izdržljivost telefona.

 

Prije nego što je počeo, Lewis kaže:
 

"U ime znanosti, danas ću saviti ovaj iPhone 6 Plus da vidimo koliko snage je zapravo potrebno da učinimo ovu stvar neupotrebljivom ili bitno iskrivljenom na takav način da ćete vi kao vlasnik popizditi".

 

U redu, ako je ovo znanstveni pristup. Očekivali ste možda da Lewis stavi telefon u neku prešu s pneumatskim pritiskom tako da možemo saznati koliki je pritisak potreban da se telefon iskrivi. Umjesto toga, on ga je rukama počeo savijati, a to nam ne govori ama baš ništa.
 

 

U trenutku kada se događa savijanje iPhonea, Lewis vuče tako jako da mu se ruke tresu, što je vidljivo i u videu. Tu je očito više snage upotrijebljeno nego što bi je ikada primjenili na svoj telefon, bilo da se on nalazi u vašim rukama ili u džepu hlača.

 


 

Mi zasada nemamo ništa kako bi procijenili kolika je ta sila jer ovaj lik s Unbox Therapy nije koristio nikakve znanstvene uređaje za mjerenje sile, tako da ne možemo ni usporediti izdržljivost tog telefona s telefonima drugih prizvođača.
 

Uostalom, budite sigurni da bi se nešto loše dogodilo (zaslon bi iskočio ili bi se nešto slomilo) s bilo kojim drugim telefonom da ga rukama savijate onako kako je Lewis savijao iPhone 6 Plus.
 

Kao sol na ranu, on dalje dodaje:

"Ovo je bilo bolno za napraviti, ali sve za dobrobit znanosti"

"Sada imamo stvarne dokaze na kameri, a ne samo sliku savijenog telefona nakon činjenice"

"Sve je ovo poradi znanosti".
 

Baš kao i s nedavnim curenjem Google lozinki, mediji to jednostavno pokupe i ponavljaju kao papagaji bez ikakve provjere. Svatko tko pogleda taj video trebao bi reći sebi: "Pitam se što bi se dogodilo da sam ja svoj telefon tako pokušao saviti?"
 

Appleov najbolji odgovor u ovom trenutku bio bi staviti svoje telefone i tablete u pneumatsku prešu uz Samsung, LG i Motorola uređaje i vidjeti koliko su svi ti uređaji izdržljivi. Dotad, prerano je uopće raspravljati o nečem tako smiješnom kao što je video koji je snimio Unbox Therapy.
 

Ruska web stranica Habrahabr.ru provela je u međuvremenu test s nekoliko telefona drugih proizvođača i prikazala što im se dogodilo kada je na njih primijenjen preveliki pritisak. I opet, ni ovdje nemamo konkretne brojke da znamo koliki je točno pritisak upotrijebljen da bi se pojedini telefon iskrivio, ali ove informacije jednako su upotrebljive kao i Lewisov video.


BONUS: Sudeći prema memima na internetu, afera Bendgate daleko je već odmakla:

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook