IGRANI FILMOVI I NOVE DIGITALNE PLATFORME

DEPO na jubilarnom 20. Sarajevo Film Festivalu

Mediji15.08.14, 11:22h

DEPO na jubilarnom 20. Sarajevo Film Festivalu
Jedna od vodećih filmskih producijskih kuća u BiH, DEPO d.o.o. Sarajevo imat i na ovogodišnjem 20. Sarajevo Film Festivalu zapažen nastup

 

 

U programima festivala bit će prikazana dva dugometražna igrana filma naše produkcije, dok se u industrijskom dijelu programa „Regional Forum“ očekuje predstavljanje platforme za digitalnu distribuciju sadržaja.


Tako će u okviru Festivala BH filma biti prikazani filmovi „Ja sam iz Krajine, zemlje kestena“ reditelja Jasmina Durakovića i „Čefruji raus“ Gorana Vojnovića.

 
„Ja sam iz Krajine, zemlje kestena“ je historijsko-ljubavni film Jasmina Durakovića (Sevdah za Karima, Nafaka) urađen po scenariju Mirsada Ćatića, a u produkciji više udruženih producenata iz BiH. Film je ovdašnja kino publika već imala priliku da pogleda, a za one koji to još nisu učinili novu priliku nudi projekcija u Multiplexu Cinema City.


Ovaj film je nastao u potpuno nazavisnoj produkciji, a tematski je posvećen Bosanskoj Krajini. Stilski gledano, „Krajina“ je svojevrsni postmodernistički filmsko-vizualni eksperiment u kojem je više od pola filma urađeno bez dijaloga.


„Čefurji raus“ je slovenačko-bosanski film u kojem je DEPO bio koproducent, a urađen je po istoimenom uspješnom književnom bestselleru Gorana Vojnovića, koji je ujedno i reditelj filma. U filmu igra nekoliko bh. glumaca, Emir Hadžihafizbegović, Mediha Musliović, Muamer Kasumović, Mustafa Nadarević... U kinima širom Slovenije film je postigao je veliki uspjeh kod publike.


Svi ovi filmovi bit će distribuirani i putem Depo Zone, digitalne promocijsko-distribucijske platforme koja će svoje zvanično predstavljanje imati u okviru godišnje konferencije „Regionalni Forum“ na ovogodišnjem SFF-u. U okviru teme „Osvajanje publike“ koja se održava 21. augusta u hotelu Evropa, Jasmin Duraković, filmski reditelj i producent, predstavit će projekat Depo Zona, kao jedinstvene  promotivno-distribucijske platforme koju trenutno razvija naša firma.


Uvodno predavanje u ovu temu imat će Dag Asbjornsen (Evropska komisija) koji će govoriti na temu „Obrazovanje filmske publike u svjetlu programa Kreativna Evopa i audiovizualne politike Evropske Unije“, a govorit će još: Arnaud Dupont, Headway International; Karin Haager, Flimmit; Dragan Zachariev, EuroVod; Madeleine Probst, Europa cinemas, Watershed, i Ena Đozo, Operacija Kino, Sarajevo Film Festival.


Depo Zona, koja se razvija uz partnrestvo sa Forela YouTube-om, ali i neki drugim platformama za distribuciju digitanih sadržaja, poput britanskog Distrify, predstavlja jedistveni spoj promocijskog modela putem DEPO Portala i DEPO TV-a sa digitalnim platforma za distribuciju sadržaja. Tako je početkom jula ove godine lanisiran prvi YouTube kanal za pretplatnike DEPOZONA PREMIUM na kojem će publika širom svijeta moći na krajnje jednostvan način i uz malu mjesečnu nakdnadu gledati najbolje tv serije i filmove sa Balkana, između ostalih i trenutno najpopularniju tv seriju u regionu „Lud, zbunjen, normalan“.


Depo Zona upavo u vrijeme SFF-a starta i sa kampanjom sa distribuciju austrijsko-bosanskog filma „Body Complete“, reditelja Lukasa Sturma i producenta Roberta Hofferera, a ukojem je DEPO bio izvršni producent. Premijera ovog angažiranog dramskog trilera o problemu nestalih u BiH zakazana je na Depo Zoni za 4. septembar ove godine.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook