NISU SE IMENA KANDIDATA NI SAZNALA...

A predizborno estradno 'sijelo' već je počelo


17.07.14, 11:00h

 

 


Nisu se imena kandidata političkih stranaka kako treba ni saznala, niti se izborna kampanja iole približila svom početku a estradni cirkus, na političkom terenu, uveliko traje, iako je prošlo svega nekoliko dana od zadnjeg termina za predaju kandidatskih lista za opšte izbore u BiH. Predizborno, gotovo estradno "sijelo" otpočeli su mlađahni kandidati za Predsjedništvo BiH, bivši novinari (prerano završenih karijera) i suštinski višegodišnji medijski poslušnici Zlatka Lagumdžije, Emir Suljagić i Bakir Hadžiomerović, koji su brže - bolje već ispalili veliki fond intervjua u kojima su   izgovorili preteške, ali i neozbiljne riječi odajući utisak egocentričnih, nezrelih ljudi i za puno niže funkcije od onih za koje su se, presmjelo, kandidovali.


Suljagić je za kratko vrijeme, otkada se za njega zna, uspio od sebe napraviti političkog penzionera. Prvo je bio, dobar, novinar. Onda je postao savjetnik premijera SDA. Potom se obreo da savjetuje gradonačelnika SDP-a. Zatim je napisao knjigu o Zlatku Lagumdžiji. Potom se posvađao sa svim pomenutim i postao "nezavistan" da bi, na kraju ovog ili na početku novog cirkusa, postao član, kandidat Demokratske fronte koja, čini se, ovih dana ima ozbiljnih problema da pohvata svoje članove stranačkog predsjedništva (Marjanović, Alibabić ostavka, a Zora Šeremet utekla preko granice).


Bakir Hadžiomerović je bio i ostao rođak Zlatka Lagumdžije. Danas je pjevač prilično anonimnog benda koji je najavio da će na sopstvenim skupovima u sklopu kandidature za Predsjedništvo BiH pjevati, čime je najavio (i) sopstvenu dodatnu lakrdiju u toku predizborne kampanje za ovo važno političko mjesto. Hadžiomerović je nekadašnji voditelj ugašene, važne, političke emisije "60 minuta", koja se ugasila onoga trenutka kada je Lagumdžija postigao dogovor sa Miloradom Dodikom u sklopu čega je, pride, išlo i gašenje "60 minuta", što je posvjedočilo ono što su znali svi oni koji su ikada sa Hadžiomerovićem imali ozbiljna posla: on je  emisiju i uređivačku politiku FTV-a, u ogromnom obimu, podešavao prema Zlatku Lagumdžiji baš onako kako je danas, ali prema SDA, podešavaju nekadašnja Hadžiomerovićeva potrčkala koja su ostala na FTV-u, kući koja već dvadeset i tri-četiri godine nema nikakve veze ni sa nezavisnošću ni sa novinarstvom, i prava je šteta što je, ako je, iko i plaća.


Sve u svemu moglo bi se rezimirati da je Hadžiomerovićeva kandidatura bila medijski pametan potez Zlatka Lagumdžije koji će, kandidovanjem egocentrika kakav je Hadžimerović, skrenuti negativnu pažnju sa sebe, usmjeriti je na Hadžiomerovića, i tako stvoriti kakofoniju unutar koje se neće pričati o inim aferama i neuspijesima koji su obilježili vladavinu Lagumdžije i SDP-a u protekle tri-četiri već će tema biti lakrdija od Hadžiomerovićeve kandidature koji će svoje birače prvo morati ubijediti prvu i osnovnu stvar - da je Bošnjak po mjeri po kojoj se to ovdje podrazumijeva.


Sa druge strane Suljagić će, pretpostavljam, do kraja izbora doći u sukob i sa Željkom Komšićem, možda i sa samim sobom, te će tokom čitave kampanje reći sve ono što bi trebao reći samom sebi, jer je njegova kandidatura ništa više do ispucavanja negativne energije koja u njemu stoluje i sa kojom ne zna šta bi pa se otud svako malo obretne u dijametralno različitim političkim taborima koji mu dođu kao poligon za nezasitu ličnu ambiciju, iza koje ne stoji kapacitet za Predsjedništvo BiH jer se Suljagić do danas etablirao kao pomagalo raznih stranačkih srednjaka.


Na drugoj strani političkih dešavanja vrlo zanimljivo je posmatrati sukob još dodatne dvojice kandidata za Predsjedništvo BiH, Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića. Kada se prije dva dana pojavila vijest da je čitanjem optužnice na Kosovu počelo suđenje vođi zločinačke organizacije Naseru Keljmendiju, te da je u optužnici kao član iste pomenut i Radončić, odmah se FTV, koja je sada pod kontrolom jednog drugog Bakira, Izetbegovića, potrudila da od te vijesti napravi senzaciju na koju je Radončić skočio sa demantijem ali i faksimilom od Tužilaštva BiH da se protiv njega u ovoj instituciji ne vodi nikakav postupak. Logično jer se postupak protiv Keljmednija, u čijoj optužnici je pomenut i Radončić, vodi na Kosovu i tamošnji, a ne ovdašnji, tužilac ga je pomenuo no...


Radončić je, brže - bolje, odgovorio kako se u Njemačkoj protiv Izetbegovića vodi istraga za ubistvo sarajevskog ratnog komandanta, ali i ratnog zločinca protiv Republike BiH Jusufa "Juke" Prazine. Bila je to tipična informacija skretanja negativne kampanje sa sebe na drugog, a ovaj cirkus će se itekako nastaviti, jer nijedan od ove dvojice kandidata sebe ne vidi izvan Predsjedništva BiH te su zbog toga spremni na, pa i previše toga. Naprimjer, odjednom je od mračnjaka, komandno odgovornog za jedinicu "Ševe", što i jeste, Bakir Alispahić u Radončićevom "Avazu" postao "da li će progovoriti", što znači da je Alispahić svoje usluge već ponudio Radončiću no taj film, kada su u pitanju a ono barem dva politička ubistva, neće gledati - to im obojici obećavam.


Dakle utakmica za pobjedu na ovogodišnjim izborima počela je prilično tragično ali i komično. Za komični dio kampanje potrudili su se Demokratska fronta i Željko Komšić, propisno se brukajući prvenstveno sa kandidatkim listama, ostavkama u stranci, medijskim prepucavanjima sadašnjih ili dojučerašnjih stranačkih saradnika, fizičkim bježanjem kandidata, ali i dogovorom sa Draganom Čovićem te sijasetom nesuvislih izjava koji su ovu stranku na početku svoje izborne karijere predstavili kao potpunu lakrdiju.


S druge strane komičnom dijelu kampanje pridružili su se Hadžiomerović i Suljagić koji u svojim potrebama da se pokažu veliki i ozbiljni, dostojni prve državne funkcije, ispadaju prilično smiješni jer ni jedan ni drugi baš nemaju ni godina, ni staža, ni rezultata ali ni moralnog prava da ikome drže političke ili životno-moralne lekcije te su njihove kandidature ujedno i komemoracije nekadašnjim novinarskim karijerama koje su okončane radi potrebe da se istovremeno bude i ovo i ono.

 

I tako, idemo u susret novim izborima.

Ko će riješiti granice BiH?

Izgraditi puteve?

Obezbijediti i boriti se za sigurnost državljana BiH u zemlji i inostranstvu?

Zaštiti domaću proizvodnju i izbalansirati uvoz i izvoz sa zemljama koje su ekonomski potpuno opustišile i prekrile našu zemlju!?

Ko će pohapsiti državnu mafiju, riješiti politička ubistva, revidiradi ratnu i poratnu jaransko-pljačkašku privatizaciju!?

Ko će vratiti dignitet državi BiH, naučiti redu naše komšije o odnosu prema nama, stati pred one koji bi da iznutra ruše BiH?

Ko će pokrenuti procese dekriminalizacije i depolitizacije tužilaštava, sudova, policija, agencija, državnih službi, graničara, poreznika...ko će svoju životnu energiju i vanserijsku hrabrost posvetiti ovim procesima?


Pomenuti u ovom tekstu sigurno neće, jer oni su ono pola što se baca u vodu. Od ostalog proberite.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, a ne stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook