YouTube DEPO PREMIUM/GLEDAJTE SVE I NA SVAKOM MJESTU

Najveći legalni izbor filmova i tv serija sa Balkana za publiku širom svijeta

Mediji03.07.14, 22:26h

Najveći legalni izbor filmova i tv serija sa Balkana za publiku širom svijeta
Dobro došli u svijet globalne digitalne distribucije, poručuju iz DEPO ZONE, prvog velikog YouTube networka na Balkanu za gledanje filmskih i tv sadržaja. Od 1.jula sa radom je počeo i DEPO PREMIUM, VOD kanal za pretplatnike

Prvog jula ove godine sa probnim radom startao je DEPO PREMIUM, prvi plaćeni YouTube kanal sa prostora Balkana. Na njemu će publika širom svijeta moći u visokoj, najčešće HD, kvaliteti gledati tv serije i filmove za prostora Balkana. Projekat realizira produkcijska, distribucijska i medijska kuća DEPO,  a u suradnji sa holandskom kompanijom Forela YouTube. DEPO PREMIUM je dio globalnog projekta YouTube u kojem se kreće sa naplatom gledanja premium sadržaja, a DEPO  je trenutno jedina firma iz ovoga regiona koja je dobila od YouTube-a zeleno svijetlo za realizaciju i start pretplatničkog kanala. 


Riječ je o Video on Demand servisu putem YouTube i njegovih aplikacija. Danas je to daleko najmoćniji globalni video servis; dostupan je na svim vrstama digitalnih uređaja – od računara, tableta i mobilnih uređaja do TV aparata nove, smart generacije. U praksi to znači da će publika moći DEPO PREMIUM gledati na bilo kojem mjestu – putem svog tv aparata ali i, pored računara i tableta, na mobilnim telefonima.  Ali, trenutno ne i BIH i regionu. Naime, usluga je zasad dostupna u zemljama skoro čitave Zapadne Evrope, Sjeverne Amerike, Australije, Južne Koreje i Rusije. Očekuje se da će prostor jugoistočne Evrope dobiti ovu uslugu u narednim mjesecima, najkasnije za godinu dana. 


U DEPO PREMIUM-U zbog toga ne brinu; kažu da je njihova ciljana grupa u ovome trenutku i jeste dijaspora sa ovih prostora koja živi svugdje po svijetu. Ta publika već je naučila na ovaj način gledanja tv i filmskih sadržaja. Mjesečna pretplata za gledanje svih sadržaja na kanalu u prvom periodu iznositi će 1.49 eura; za taj iznos publika će moći pogledati desetine epizoda najpopularnijih tv serija i filmova sa Balkana, uključujući mega popularnu tv seriju „Lud zbunjen normalan“.  Pokretač DEPO PREMUMA je Jasmin Duraković, filmski reditelj i producent, nekadašnji generalni direktor RTVFBIH koji je svojedobno pokrenuo većinu u BiH i regionu najuspješnijih tv projekata (Viza za budućnost, Pozitivna geografija, Lud, zbunjen,normalan). . On tvrdi da će DEPO PREMIUM označiti početak  nove faze  u svijetu digitalnog emitiranjau BiH i regionu:


-    Vjerujem je da će ovaj naš projekat biti važan za kreativnu industriju u BiH i u regionu.  Naime, posljednjih godina, usljed grozne regulative koju provodi RAK, te potcjenjivačkog politike telekom operatera prema njoj , bh. audioviuzelna djelatnost doživjela je svoj potpuni krah. Nama ovaj projekat omogućava da izbjegnemo ovisnost od tromih i najčešće političkih vođenih telekoma i da zajedno u parnerstvu sa najvećim globalnim video servisom radimo na komercijalnoj distribuciji bosanskih i regionalnih filmskih i tv sadržaja. Istovremeno, kroz parterstvo za You Tube, mi rješavamo u velikoj mjeri i pitanje piraterije. Dakle, postajemo dio svjetske priče o distribuciji video sadržaja. Zasad su naši sadržaji namjenjeni brojnoj balkanskoj dijaspori po čitavom svijetu, ali u narednoj fazi ulazimo i na tržište u BiH i regiona. 


DEPO PREMIUM je, inače, nastavak suradnje koje ova sarajevska firma  ima sa Forela YouTube-om. Naime, već od ranije DEPO sa ovom kućom razvija parnerstvo u oblasti monetizacije i marketinga na YouTube kanalima, a odnedavno je i integralni dio ove platforme i DEPO TV, kao posebni video servis u okviru DEPO PORTALA. Time je u potpunosti zaokružena promotivno-distrbucijska platforma koja omogućava plasman filmskih i tv sadržaja u čitavom svijetu.

 
Depo sarađuje i sa britanskom digitalnom platformom Distrify sa kojom je radio na globalnoj  distribuciji igranog filma „Ja sam iz Krajine, zemlje kestena“. Nakon ohrabrujućih prvih rezultata, ubuduće će DEPO jedan dio svojih premium sadržaja distribuirati i preko ove platforme koja je dostpuna za gledanje i u BiH i regionu.


U narednom periodu DEPO, osim emitiranja već postojećih sadržaja iz BiH i regiona, planmira da pokrene vlastitu produkciju za plasman sadržaja na ovim digitalnim platformama i te CTV-u, prvom bh. filmskom kanalu. Tako je već započeta realizacija dokumentarnog serijala „Nacionalna klasa“, a od ove jeseni je planu i početak snimanja dviju igranih tv serija – „Dobrodošli u Orijent Expres“ i „Ljubav i igre u olimpijskom gradu!“ .


Dobro došli u globalno digitalno carstvo filmskih i tv sadržaja! 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook