OTVORENO PISMO BAKIRU IZETBEGOVIĆU

Bakire, ne pravdaj se za svoj (ne)rad Radončiću, već Bošnjacima koje si gurnuo pet spratova ispod dna!


18.06.14, 10:15h

 

 

 

Nedjelja, 15. juni 2014. godine! U posljednjih 18 godina nisam vidjela tako živo moje Sarajevo, nisam vidjela takav osmjeh na licima ljudi, nisam osjetila toliku količinu ponosa u svakoj mahali, u svakoj ulici... Nije postojao kantar da ga izmjeri.


Bosno i Hercegovino, volim te! Zmajevi su nas učinili ponosnim ljudima koji vjeruju da ova zemlja može bolje i da mi svi zajedno zaslužujemo bolju budućnost i bolji život i prije nego se na Maracani začuo prvi sudijski zvižduk.


A tek o ponosu nakon utakmice. E, to je posebna priča.


Sa dva dana zakašnjenja, čitajući tekstove na DEPO-u, naletih na nešto što sam u prvi mah pomislila da je fatamorgana. Pogledam datum i vrijeme objave teksta, Boga mi istina. Ne priviđa mi se.


Ne, nemoguće da je Bakir, u vrijeme kada smo svi bili u iščekivanju najradosnijeg događaja kakav nam on i njegovi minder pajdaši nisu priredili za 20 i kusur godina vladanja, niti će, sjeo i napisao saopćenje za javnost. I to ne bilo kakvo. Nego, birokratski izvještaj o svome (ne)radu.  


I čitam, ali ne mogu da vjerujem.

 

Ne, nemoguće da je Bakir, u vrijeme kada smo svi bili u iščekivanju najradosnijeg događaja kakav nam on i njegovi minder pajdaši nisu priredili za 20 i kusur godina vladanja, niti će, sjeo i napisao saopćenje za javnost. I to ne bilo kakvo. Nego, birokratski izvještaj o svome (ne)radu


Bakir se pravda Radončiću gdje je bio na putovanjima o našem trošku (novac nas poreskih obveznika) i s kim se susreo tokom četiri godine mandata u Predsjedništvu BiH!? Bezbeli je bilo živo u njegovom kabinetu u nedjelju, natjerao nekoga da povadi naloge za službena putovanja, i da „posafa“ s kim se to susretao tokom  mandata. Još da nam je napisao koliko nas je to sve koštalo uz onaj skupocjeni audi koji je sebi pribavio, ne bi bilo loše.


Da nije žalosno, fakat bi bilo smiješno. Pa susreti koje je imao su oni oficijelni, po dužnosti, jer je član Predsjedništva BiH. Kada ne bude više na toj funkciji, niko ga više nigdje neće ni pozivati. Osim na intimna sijela za krug njemu sličnih.


I naveo nam je Bakir šta se to on naradio (?!) na euroatlantskom putu naše zemlje.


Umjesto što se "hvališe" dobivenom privatnom nagradom, više bih voljela pročitati u ovom birokratskom izvještaju, a ubijeđena sam i ostali građani naše zemlje, a posebno Bošnjaci, da nas je Bakir uveo u EU i NATO!


E to je nagrada Bakire! Ne privatna kojom se sada šepuriš, već nagrada za državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Jer od ove tvoje privatne, Boga mi, za nas ostale nikakve fajde ni nafake.


I da se vratim na njegovo pravdanje Radončiću.

 

Kada ne bude više na toj funkciji, niko ga više nigdje neće ni pozivati. Osim na intimna sijela za krug njemu sličnih


Ne trebaš ti Bakire polagati račune lideru SBB-a. Ne znam samo odakle ti ta pomisao, ili tvojim vrlim savjetnicima, koji puštaju saopćenje za javnost kada cijela BiH živi za historijski trenutak na Maracani?


Pravdaj se ti, Bakire, građanima! Njima trebaš polagati račune za svoj nerad. Građanima objasni zašto je ova zemlja i nakon 20 godina od rata u stanju gorem nego je bila u godinama poslije rata. Građanima se pravdaj zašto smo ne na dnu, već pet spratova ispod dna.


Građanima se Bakire pravdaj zbog 44 službena puta u Tursku, koja su plaćena iz naših džepova, a svi mi zajedno haira nevidjesmo od njih, osim što si lobirao za sebe i neke svoje privatne biznise.


Građanima se, Bakire, pravdaj zašto si išao u Iran kod Ahmedinedžada, kog, usput da te podsjetim, nisi ni spomenuo u ovom izvještaju. Što li, Bože???

 

Građanima se, Bakire, pravdaj što si nas, uz sve ove ostale nesposobnjakoviće, i ti kreditno zadužio preko BBI-a banke i Bukvića. Ništa dobroga ti nisi donio ovoj zemlji, a posebno ne Bošnjacima.

 

Pravdaj se ti, Bakire, građanima! Njima trebaš polagati račune za svoj nerad. Građanima objasni zašto je ova zemlja i nakon 20 godina od rata u stanju gorem nego je bila u godinama poslije rata. Građanima se pravdaj zašto smo ne na dnu, već pet spratova ispod dna


Samo si uz sve kreditne rate (lične) koje plaćamo, da bi preživjeli zahvaljujući tvojoj sposobnosti i spremnosti da otvaraš nova radna mjesta i pokreneš privredu, na vrat nam natovario dodatne arapske kredite.


Građanima se, Bakire, pravdaj što si na mjesto direktorice, ne bilo kakve, već državne bolnice imenovao svoju ženu. To je presedan u svijetu. Nešto ne čuh da su Josipović, Vučić, Milanović, Obama, Putin ili bilo koji drugi državnik učinili ovako sraman čin, da tokom svog mandata ženu postave na čelo javne ustanove.


Građanima se ti Bakire pravdaj što smo prvi po korupciji, nezaposlenosti, po odlasku mladih iz zemlje.... Za šta se sve trebaš pravdati, ako nastavim taksativno navoditi, papira će ponestati.


I nemoj potcjenjivati građane, a posebno ne Bošnjake. Jer, jasno je svima k'o bijel dan što je - da tvoje stotine miliona kojima se hvališ nisu investicije u BiH, već dobre investicije za tebe i tvoje prijatelje. Koji nam eto, merhametli duše, daju ogromne iznose kredita pod povoljnijim uvjetima.


Za razliku od tebe, koji potcjenjuješ i dalje Bošnjake, odlično mi znamo šta je prava investicija, šta kreditno zaduženje, a šta dovođenje sumnjivih biznismena koji ovdje peru novac.


Pogledaj samo malo bolje izvještaj koje zemlje ulažu u ovu zemlju. Da li ti je indikativno da su Rusija ili Njemačka, koje ne sjećam se da si obilazio i lobirao za investicije, uložile puno više nego Turska gdje si 44 puta bio?!

 

Bakir je, valjda u panici što mu je protukandidat na predstojećim izborima bivši reis-u-ulema Mustafa Cerić, tako da on više nije jedini „pravi“ musliman i Bošnjak, počeo citirati čak i ajete iz Kur'ana!?


Ako znam čitati, a znam, kao i svi ostali, Turska i brojne arapske zemlje investiraju itekao u susjednu Srbiju. U BiH nešto ne vidimo posebno haira od toga. Govori to mnogo, između ostaloga, da srbijanski državnici itekako znaju kako privuči Turke ili Arape da zaista investiraju, a ne da se zadužuju kreditno kod njih.


I na kraju, ne mogu odoljeti a da ne citiram Bakirove riječi s otvorenja džamije Čurčinice u Livnu. Uzgred, nešto se niko od Bošnjaka, a posebno onih livanjskih koji muku muče kao povratnici, ne može sjetiti da je Sin obilazio ovaj kraj proteklih godina, pomagao ih, a ni da se nešto posebno zalagao i borio da ova džamija bude obnovljena.


Na ovom svečanom i iznimno značajnom događaju za livanjske Bošnjake, Bakir je, valjda u panici što mu je protukandidat na predstojećim izborima bivši reis-u-ulema Mustafa Cerić, tako da on više nije jedini „pravi“ musliman i Bošnjak, počeo citirati čak i ajete iz Kur'ana!?


A samo nekoliko dana prije vazio je kako nije dobro miješati vjeru i politiku.


“Mi vjerujemo u ajet iz Kur’ana Časnog u kojem stoji da je „Bog različite narode na zemlji stvorio kako bi se upoznavali“. I još nam nešto, također Kur’an naređuje – „Natječite se u dobru…” – poruči Sin iz Livna.  


Za razliku od tebe, Bakire, mi vjerujemo u ovo što si rekao i tako se i ponašamo, i živimo. Za tebe, Bože oprosti ako griješim, čisto sumnjam.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook