BAKIR IZETBEGOVIĆ POVODOM DANA NEZAVISNOSTI NA KOVAČIMA

Nema cijepanja BiH, nema federalizacije, novih entiteta ni novih podjela!

Arhiva01.03.14, 11:07h

Na svijetu ima velikih naroda koje historija neće pamtiti, naš narod je mali, ali će ga historija pamtiti... Jer iako je mali po brojnosti, naš narod je veliki po odlukama i po veličini historijskog tereta koji je morao iznijeti. I kako vrijeme bude prolazilo ta njegova veličina će se sve jasnije vidjeti, poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u obraćanju na Šehidskom spomen-mezarju Kovači podovom Dana nezavisnosti BiH

Bakir Izetbegović nova/ Foto: Anadolija

Danas podvlačimo crtu. Moramo prepoznati stanje u kojem se nalazimo i odrediti put. Ne damo BiH! Nema cijepanja Bosne i Hercegovine, nema federalizacija, novih entiteta i podjela. Odbranićemo suverenitet i cjelovitost, simbole i institucije svim sredstvima. Sačuvaćemo stabilnost i reformski kurs. Svaki građanin mora biti jednakopravan na svakom pedlju ove zemlje. Zaposlićemo omladinu, mada to neće biti ni malo lako, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, prenosi Anadolu Agency 

Povodom 1. marta, Dana državnosti Bosne i Hercegovine i obilježavanja 22. godišnjice referenduma o nezavisnosti BiH, na  Šehidskom spomen-mezarju Kovači u Sarajevu danas je održan historijski čas i odata počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH koji su tu sahranjeni, kao i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću. 

"Na svijetu ima velikih naroda koje historija neće pamtiti, naš narod je mali, ali će ga historija pamtiti... Jer iako je mali po brojnosti, naš narod je veliki po odlukama i po veličini historijskog tereta koji je morao iznijeti. I kako vrijeme bude prolazilo ta njegova veličina će se sve jasnije vidjeti", poručio je Bakir Izetbegović u obraćanju na Kovačima u kojem je podjsetio na okolnosti koje su dovele do referenduma 1992., ali i na događaje koji su uslijedili nakon čin proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 

"Ovaj dan veliki je po odluci koja je donesena na ovaj dan, 1. marta 1992. Za to su postojali razlozi. Ljudi malo zaboravljaju, pa su zaboravili da smo trebali biti topovsko meso, da su nama trebali komandovati razni mladići i bobani, da nismo imali nikoga u tadašnjem generalštabu, da nismo imali pravo na ime i bili neopredijeljeni, nismo imali pravo na svoj jezik...", podsjetio je Izetbegović i zapitao "ko je vojvoda Stepa da se po njemu zvala najduža ulica u Sarajevu, pa ko je car Dušan po kojem se zvao park... a šetali ste gradom čiji najveći broj stanovnika čine Bošnjaci, ali pogledajte šta su nam u jednom momentu učinili, to ovaj narod više nije mogao da trpi...".

Osvrnuvši se na mjesto s kojeg govori, Šehidsko spomen-mezarje Kovači, Izetbegović je kazao kako je "ovo mjesto veliko po ljudima koji tu leže, po hiljadu mladića koji su dali živote za slobodu svog naroda, i po ovom čovjeku (Aliji Izetbegoviću, op.a.) koji je 17 godina proveo po zatvorima i u ratu...".

"Ovo je dan kad treba da podvučemo crtu, šta smo uraditi, a šta smo propustili u protekle 22 godine.  Sigurno je urađeno mnogo. Odbranjeno pravo na zemlju, slobodu, identitet... Nakon rata smo krenuli, ne iz nule nego iz minusa. Naslijedili smo velike probleme, ne samo ratne nego i prijeratne", kazao je Izetbegović, podsjetivši kako je prije rata u BiH bila najveća inflacija svijetu kojoj je doprinio još više rat.

"Nakon rata, svoju zemlju sam po povratku iz svijeta prepoznavao po tome što kuće nemaju krovove", zaključio je napomenuvši kako je je BiH i danas zemlja čije narode političari zavađaju, zemlja u kojoj deset parlamentaraca u državnom parlamentu bez obrazloženja može zaustaviti svaku odluku...

"Ali nekako smo sve popravljali. Naša nacija je ranjena. Svaki deseti čovjek je ili ubijen ili ranjen i mi treba da skrbimo o njemu ili njegovoj proodici i mi ćemo to i raditi", kazao je i objasnio kako je u BiH na skrbništvo za žrtve rata i njihove porodice potrošeno od rata naovamo skoro 12 milijardi KM. Dodao je da je za to mogl biti otvoreno na stotinu hiljada radnih mjesta. Upozorio je da ne nešto urađeno za zemlju, te izrazio žaljenje za sve ono što je propušteno. Naveo je da je među političarima kojima je narod dao povjerenje bilo i sebičnosti i indolencije, "oni bliže vatri bolje su se ugrijali, kako bi narod rekao".

"Ima nepravde, nepotizma, zloupotreba, i nijedna stranka i političar nije bez krivice za ovo stanje. Ali krivica nije jednaka", kazao je Bakir Izetbegović, dodavši kako su ovih dana "političari dobili žuti karton od naroda, i to s pravom". 

Kazao je kako se ovih dana radi ubrzano kako bi se popravilo što se popraviti može, te najavio neke od prioritetnih mjera koje će vlasti preduzeti kako bi se sanirale posljedice lošeg socijalno-ekonomskog stanja u zemlji među kojima su "ukinuti rastrošnost, suprotstaviti se korupciji, formirati fond za efikasnije zapošljavanje, omogućiti jednak pristup zdravstvu...". 

Rekavši kako narod u ovim uslovima ima pravo na ljutnju, upozorio je kako je "ta ljutnja dovela do oživljavanja i jednog decenijskog projekta": "Cilj je bio nestanak vlasti na teritoriji koju je odbranila Armija RBiH, od Predsedništva preko institucija FBiH, do kantona i opština." 

Izetbegović je potom kazao i kako je tokom protesta početkom februara, koji su u jednom trenutku rezultirali nasiljem i paljenjem institucija države i kantona od strane nekolicine pojedinaca, "cilj bio nestanak vlasti u dijelu teritorije BiH na kojoj žive Bošnjaci". Potom je kazao da je zgrada Predsjedništva BiH, koja je tada zapaljena, sačuvana i u ratu, da je među simbolima obrane zemlje, da je u ratu oko nje i u njoj poginulo 64 ljudi... 

"To treba poštovati. Ne smijemo dopustiti da budemo narod koji se sam sebi ruga. Dodik je već sutradan, dok se još dimilo iz Predsjedništva, nudio tripartitnu podjelu BiH... Teško se živi u Sarajevu, 120.000 je nezaposlenih. Ali, ne zaboravimo, lošije je Banjoj Luci, manja je plata u Beogradu, a ništa bolje nije na Istoku evropskog kontinenta, pa narod ne pali svoje zgrade", poručio je član Predsjedništva BiH i dodao: "Danas podvlačimo crtu. Moramo prepoznati stanje u kojem se nalazimo i odrediti put. Ne damo BiH! Nema cijepanja Bosne i Hercegovine, nema federalizacija, novih entiteta i podjela. Odbranićemo suverenitet i cjelovitost, simbole i institucije svim sredstvima. Sačuvaćemo stabilnost i reformski kurs. Svaki građanin mora biti jednakopravan na svakom pedlju ove zemlje. Zaposlićemo omladinu, mada to neće biti ni malo lako."  

Prisutnima se obratio i komandant diverzanata Druge viteške brigade Prvog korpusa Armije RBiH Nedžad Bublin koji je čestitao svima Dan nezavisnosti rekavši kako je to jedan od najvažnijih datuma u ukupnoj historiji BiH. 

Podsjetivši na djelo i riječi Alije Izetbegovića, Bublin je kazao kako je  "naš prvi predsjednik i vrhovni komandant učio da na mržnju i zločine odgovorimo časnim vojničkim držanjem branitelja svoje domovine i da nastojimo da tolerancija, pravednost i civiliziranost budu vrijednosti kojima ćemo težiti".

"Pripadnici ARBiH sačuvali su svoju i čast svoje domovine", poručio je Bublin. 

(Anadolija)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook