INCIDENT U PRVOJ GIMNAZIJI

Dan nakon Pala, trovanje sprejom i u Sarajevu: Profesorica dobila alergijski napad, završila na KCUS-u

Arhiva31.01.14, 09:05h

Prema riječima Kenana Novalije, direktora Prve gimnazije, učenik četvrtog razreda iz obijesti je pred početak petog časa na hodniku aktivirao sprej kako bi iritirao svoje kolege

Prva gimnazija u Sarajevu
Još se nije slegla prašina od trovanja učenika Srednjoškolskog centra Pale, kada je učenik četvrtog razreda Vuk Vuković na času njemačkog jezika u utorak aktivirao najvjerovatnije suzavac, dan nakon toga gotovo isto se desilo pred učionicom engleskog jezika u prostorijama Prva gimnazije u Sarajevu. Ovom prilikom povrijeđena je nastavnica engleskog jezika Jasenka Jusko.

Problemi sa disanjem

Prema riječima Kenana Novalije, direktora Prve gimnazije, učenik četvrtog razreda iz obijesti je pred početak petog časa na hodniku aktivirao sprej kako bi iritirao svoje kolege.

- Odmah je prozračen hodnik, ali su učenici koji su bili tu, ipak, malo otplakali i otkihali zbog dejstva tog spreja. Međutim, najgore je prošla profesorica engleskog, koja je imala alergijski napad i probleme sa disanjem. Ona je bila na opservaciji na KUM-u KCUS-a, gdje joj je ukazana medicinska pomoć, pa je puštena kući, rekao nam je direktor Novalija, dodajući da će protiv učenika koji je ovo uradio biti poduzete odgovarajuće sankcije.

Kako saznaje Oslobođenje, nakon što je aktivirao CS sprej, 18-godišnji Asad Katica, učenik Prve gimnazije, bočicu spreja predao je Saneli Podumljak, pedagogu škole, a ona policiji nakon što je patrola došla na mjesto događaja.

Tri sata kasnije policija je privela Katicu zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opće opasnosti, te je on, po nalogu tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, u utorak je Vuk Vuković, maturant Turističke škole u Srednjoškolskom centru Pale, u učionici aktivirao bočicu spreja, na kojoj je nešto pisalo na njemačkom jeziku. Usljed toga osam njegovih kolega (od 28 koliko ih je bilo u učionici) odmah je moralo da zatraži ljekarsku pomoć. Jučer, dva sata iza ponoći još jedan učenik SŠC-a Pale zatražio je pomoć u kasindolskoj bolnici te je ostavljen na posmatranju.

Jovana Zeljaja i Nikola Spasojević, učenici SŠC-a Pale, ispričali su da je njihov drug (Vuković), kada su ušli u razred prsnuo suzavac.

"Svi smo počeli da kašljemo jer nas je to počelo da štipa za nos i oči", rekao je Spasojević. 

Jovana Zeljaja kazala je da je imala tu nesreću da je na nju prvu djelovao sprej.

"Dobila sam gušenje, nesvjesticu, malaksalost, trnule su mi ruke i noge, suzile oči i ujedalo je za nos i pluća, pa sam morala kašljati", kazala je ona.

Danka Tešić, portparol CJB-a Istočno Sarajevo, jučer je kazala da je bočica spreja, koja je oduzeta od Vukovića dostavljena na analizu u Kontradioverzioni centar u Banjoj Luci. Navodno na toj bočici piše "NATO super paralisant", a radi se o spreju koji se u Evropi prodaje radi samoodbrane...

Legalna prodaja

Interesantno je da su Katica i Vuković u svojim školama važili kao učenici s primjernim vladanjem, te se nije moglo pretpostaviti da bi baš oni mogli učiniti ovakvo nešto. Tokom razgovora sa policajcima Vuković je izjavio da je bočicu sa sprejom pronašao negdje pored puta i ponio sa sobom. Katica je, kako se nezvanično moglo čuti, CS sprej dobio od nekog druga.

Inače, CS sprej legalno se prodaje i u Sarajevu ga mogu kupiti žene radi samoodbrane, ali posjedovanje moraju prijaviti policiji.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook