PRAVOMOĆNA PRESUDA HAŠKOG TRIBUNALA

Vlastimiru Đorđeviću smanjena zatvorska kazna sa 27 na 18 godina zatvora!

Arhiva27.01.14, 19:09h

Današnjom presudom žalbeno vijeće je smanjilo prvostupanjsku presudu od 27 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene nad kosovskim Albancima od 1. januara do 20. juna 1999. godine

vlastimir đorđevićHaški tribunal pravomoćno je danas osudio bivšeg načelnika resora javne sigurnosti MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića na 18 godina zatvora za zločine počinjene na Kosovu 1999. godine, javlja Tanjug.

Današnjom presudom žalbeno vijeće je smanjilo prvostupanjsku presudu od 27 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene nad kosovskim Albancima od 1. januara do 20. juna 1999. godine.

Žalbeno vijeće je odlučilo da će Đorđević ostati u Haškom tribunalu gdje će sačekati prebacivanje u zemlju u kojoj će izdržavati kaznu.

Đorđević, koji je u to vrijeme bio i pomoćnik ministra policije, tereti se da je bio dio udruženog zločinačkog pothvata s ciljem da se protjera nekoliko stotina tisuća albanskih civila s Kosova, a koji je rezultirao i ubojstvima više stotina civila.

U prvostepenoj presudi je istaknuta Đorđevićeva uloga u prikrivanju zločina.

On je optužen da je učestvovao u organizaciji premještanja leševa kosovskih civila i njihovog zakopavanja na više lokacija u Srbiji.

Đorđević se u prvom pojavljivanju pred sudom izjasnio da nije kriv niti po jednoj tačci optužnice, ali je protekle godine u završnici žalbenog postupka rekao da su na Kosovu činjeni zločini, kao i da je on sam učestvovao u prikrivanju tijela ubijenih kosovskih Albanaca na više lokacija u Srbiji.

On je tada rekao da se kaje i uputio je izvinjenje žrtvama i raseljenim osobama s Kosova, ali je negirao da je imao vodeću ulogu u skrivanju leševa kosovskih Albanaca.

Đorđević je uhapšen 17. juna 2007. u Crnoj Gori i istog dana je izručen sudu u Hagu.

 (Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook