OD 1. NOVEMBRA PREMINULE 52 OSOBE

Tokom vikenda u Poljskoj od hladnoće umrlo 17 osoba: Temperature blizu -20 stepeni Celzijusa!

Arhiva27.01.14, 13:40h

U toku 48 posljednjih sati, sedamnaest osoba je umrlo od pothlađenosti i 26 je umrlo u posljednja četiri dana - izjavila je novinskoj agenciji AFP glasnogovornica Centra Bozena Wysocka

360 osoba umrlo od hladnoće

Sedamnaest osoba je umrlo od hladnoće u toku vikenda u Poljskoj, gdje su temperature bile blizu 20 stepeni Celzijevih ispod nule u nekim regijama, prema podacima policije koje je objavio vladin krizni centar.

- U toku 48 posljednjih sati, sedamnaest osoba je umrlo od pothlađenosti i 26 je umrlo u posljednja četiri dana - izjavila je novinskoj agenciji AFP glasnogovornica Centra Bozena Wysocka.

Zabilježeni bilans žrtava od 1. novembra su 52 osobe, precizirala je ona.

Ove zime, talas hladnoće je stigao kasno u Poljsku, međutim iznenada, gdje su prošle sedmice temperature bile naročito blage za ovu sezonu.

Val velikih hladnoća bjesni od prije pet dana. Najniže temperature su zabilježene na istoku zemlje, naročito u Wlodawi, gdje su pale na -22 stepena i -24 stepena Celzija na zemlji u toku noći u subotu, prema podacima Poljskog meteorološkog instituta.

Prošle zime, oko 200 osoba je umrlo od pothlađenosti u ovoj zemlji od 38 miliona stanovnika. Većina žrtava su općenito beskućnici, često u pripitom stanju.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook