VEĆA OŠTEĆENJA SU MOGUĆA U HERCEGOVINI

Naglo zahlađenje u BiH nakon visokih temperatura - šok za voćke!

Arhiva27.01.14, 11:31h

Prema agrometeorološkim izvještajima niske temperature će odgovarati ozimim usjevima, dok će posebno ugroziti voćarske kulture koje se u pojedinim područjima nalaze u fazi pupanja

snijeg u BiH/ Foto: Anadolija

Osjetno zahlađenje u BiH, nakon neuobičajeno visokih temperatara za ovo doba godine, različito će djelovati na usjeve, voćarske i povrtarske kuture.

Prema  agrometeorološkim izvještajima niske temperature  će odgovarati ozimim usjevima, dok će posebno ugroziti voćarske kulture koje se u pojedinim područjima nalaze u fazi pupanja.

Za poljoprivrednu proizvodnju od posebnog zanačaja je temperatura zemljišta u vegetacionom periodu  koja utiče na rast biljke.

Visoke  temperature  u januaru "zbunile" su prirodu, pa su mnoge biljke u fazu pupanja, a u nekim krajevima su se na stablima jabuka pojavili plodovi.

Voćke koje su u januaru trebale mirovati imaju intenzivnu cirkulaciju sokova u drvetu.

Profesor s Poljoprivedno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu s Katedre za pedologiju, agrohemiju i melioracije dr. Hamid Čustović je ranije za Agenciju Fena rekao da su se voćari koji se duži period profesionalno bave voćarstvom pripremili za visoke temperature u toku zime, ali da pojavu kao ove godine nisu očekivali, tako da postoji mogućnost manjih oštećenja dok se na voćnjacima koji nisu adekvatno pripremljeni i koji nisu ''savremeni'' očekuju veća oštećenja.

Problem predstavlja i toplina zemlje koja pogoduje razvoju parazita, a koji su u januaru trebali biti uništeni u potpunosti.

On je rekao da naglo smanjenje temperature predstavlja šok za voćku, a veća oštećenja su moguća u Hercegovini gdje su  ovog januara dnevne temperature dostizale i do 20 stepeni Celzijusa.

Sve to kod biljaka je "stvorilo lažnu sliku" da je stiglo proljeće zbog čega je, umjesto mirovanja, počela intenzivna vegetacija.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook