PONOVO NEMILE SCENE U EGIPTU

Haos u Kairu, upotrijebljena bojeva municija

Arhiva25.01.14, 21:35h

Očevici tvrde da su pripadnici snaga sigurnosti, pored suzavca i gumenih metaka, upotrijebili i bojevu municiju, što su zabilježili i fotoreporteri u nekoliko dijelova Kaira

protesti u Egiptu

Foto: Anadolija

Pripadnici egipatskih snaga sigurnosti upotrijebili su bojevu municiju tokom razbijanja demonstracija u prijestolnici Kairu, organizovanih povodom treće godišnjice 25. januarske revolucije, kojom je svrgnut bivši predsjednik te zemlje Hosni Mubarak, javlja Anadadolu Agency (AA).

Očevici tvrde da su pripadnici snaga sigurnosti, pored suzavca i gumenih metaka, upotrijebili i bojevu municiju, što su zabilježili i fotoreporteri u nekoliko dijelova Kaira.

Najmanje pet osoba je ubijeno, dok je 15 povrijeđeno u sukobu policije i prodemokratski orjentiranih demonstranata tokom skupova organizovanih povodom obilježavanja treće godišnjice egipatske revolucije, koja je počela 25. januara 2011. godine.

U gradu Minya ubijene su dvije osobe, Gizi i Kairu po jedna osoba, navodi egipatsko Ministarstvo zdravstva.

Prema njihovim navodima, u Gizi, Aleksandriji, Feyyumu, Ismailiyi i Minyi je povrijeđeno 15 osoba.

Peta žrtva je 20-godišnja demonstrantica Sumaya Abdullah koja je podlegla od rane zadobijene iz vatrenog oružja u prsa za vrijeme policijskog razbijanja demonstracija. 

I pristalice i protivnici u vojnom udaru svrgnutogegipatskog predsjednika Mohameda Morsija izašli su na ulice danas kako bi obilježili treću godišnjicu egipatske revolucije koja je počela 25. januara 2011. godine, dok u zemlji vlada napetost da bi dan mogao biti okončan nasiljem. 

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook