SPASONOSNI IZUM ZA DIJABETIČARE

Ugrađuje se u trbuh: Mali implantant sa spremištem za inzulin potpuno će zamijeniti injekcije!

Arhiva25.01.14, 19:53h

Znanstvenici sa Sveučilišta DeMontfort u Leicesteru kažu kako će implantat ne samo izbaciti injekcije već će osigurati da dijabetičar dobije točno potrebnu dozu inzulina a bez da pacijent sam prije toga mjeri razinu šećera u krvi
Implantant za inzulin

Implantat veličine ručnog sata sa spremištem za inzulin koji se ugrađuje u trbuh mogao bi dijabetičarima u potpunosti zamijeniti injekcije.

Uređaj zapravo imitira gušteraču, a inzulin u gelu se tali i oslobađa odnosno stvrdnjava - ovisno o razini šećera u krvi. Rezervoar inzulina porebno je napuniti svaka dva tjedna. Očekuje se da će se prvi implantati početi ispitivati na ljudima 2016. godine.

Znanstvenici sa Sveučilišta DeMontfort u Leicesteru kažu kako će implantat ne samo izbaciti injekcije već će osigurati da dijabetičar dobije točno potrebnu dozu inzulina a bez da pacijent sam prije toga mjeri razinu šećera u krvi.

Izumitelj implantata Joan Taylor smatra da bi uređaj mogao spasiti milijune života jer bi liječenje dijabetesa tako bilo optimalno, što znači - s puno manje opasnih a nerijetko i smrtonosnih komplikacija, piše Jutarnji.hr.

(DEPO PORTAL/BLIN  MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook