DOK U KIJEVU HAOS I DALJE TRAJE

Janukovič obećao rekonstrukciju ukrajinske vlade, ali i zaprijetio

Arhiva24.01.14, 20:20h

Sa druge strane, Janukovič je proevropskim demonstrantima poručio: "Ukoliko sve ispadne kako treba, odlično, ali ako ne, iskoristićemo sve zakonom dopuštene metode" za razrešenje krize

viktor janukovic

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič danas je obećao da će sljedeće nedjelje izvršiti rekonstrukciju vlade u cilju ublažavanja krize u toj zemlji, ali je takođe zaprijetio da će upotrijebiti "sve zakonske metode" ukoliko rješenje ne bude pronađeno, javlja Tanjug, a prenosi Blic.

Janukovič je danas na sastanku sa predstavnicima religijskih zajednica u Ukrajini izjavio da će donijeti odluku o rekonstrukciji u utorak 28. januara na vanrednoj sjednici vlade, obećavši istovremeno da će se u parlamentu raspravljati i o izmjenama kontroverznog zakona o zabrani masovnih javnih okupljanja, prenijela je agencija AFP.

Sa druge strane, Janukovič je proevropskim demonstrantima poručio: "Ukoliko sve ispadne kako treba, odlično, ali ako ne, iskoristićemo sve zakonom dopuštene metode" za razrješenje krize.

Prema navodima ruskog Interfaksa, predsjednik Ukrajine je takođe ponudio amnestiju za više desetina privedenih aktivista.

Nakon sinoćnjih vijesti da su propali pregovori opozicije sa Janukovičem, oko 1.000 maskiranih demonstranata u Kijevu počelo je jutros sa postavljanjem novih barikada bliže zgradi Predsjedništva.

Oni su zauzeli zgradu Ministarstva poljoprivrede sa obrazloženjem da im je potrebno mjesto "gdje će se ljudi ugrijati".

Dvomjesečni mirni protesti u Kijevu pretvorili su se ove nedjelje u okršaje demonstranata i policije u kojima su pale prve žrtve, nakon što je u ponedjeljak stupio na snagu zakon kojim su zabranjena masovna javna okupljanja.

Antivladine proteste organizovala je opozicija kao odgovor na prekid pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i istovremenog jačanja ekonomskih veza sa Rusijom.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook