FOTO/ 'NISMO MI LUTKE, HOĆEMO PROMJENE'

Sarajevski srednjoškolci ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH traže ministarstvo obrazovanja BiH: Vrijeme je za mlade!

Arhiva22.01.14, 13:31h

Okupljeni učenici ispred zgrade PS BiH postavili su sat, čije kazaljke su postavljene na 12:05 što simbolizira, kako su kazali, da je davno prošlo vrijeme da se nešto učini po pitanju reforme obrazovanja

protest srednjoškolaca ispred Parlamenta/Foto: Anadolija Foto: Anadolija

Nakon poteškoća tokom prošlogodišnje organizacije protesta “Ostani u sjeni ili se pokreni! - ZA NAŠE BOLJE SUTRA!”, neformalna grupa učenika nekoliko srednjih škola iz Sarajeva danas je ponovo organizovala protest ispred zgrade Parlamentarne Skupštine BiH u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni učenici ispred zgrade PS BiH postavili su sat, čije kazaljke su postavljene na 12:05 što simbolizira, kako su katali, da je davno prošlo vrijeme da se nešto učini po pitanju reforme obrazovanja...

Tridesetak učenika je nosilo transparente: "Želimo kvalitetno obrazovanje", "Vrijeme je za mlade", "Nismo mi lutke", i uzvikivali slogan: "Hoćemo promjenu".

protest srednjoškolaca ispred Parlamenta/Foto: Anadolija

Učenik Druge gimnazije u Sarajevu Denis Challenger kazao je da je inicijativa za proteste pokrenuta od učenika Druge gimnazije u Sarajevu ali da su im se pridtužile i ostale srednje škole u Kantonu Sarajevo (KS).

"Cilj današnjeg protesta je da pokažemo ljudima koji sjede u foteljama da se nešto mora mijenjati po pitanju obrazovanja. Okidač zbog kojeg smo mi danas ovdje jeste program “Erasmus plus” i njegovo neusvajanje”, pojasnio je.

Prema njegovim riječima, pošto su oni budući studenti, učenici traže da se tržište rada uveže sa fakultetima i da se na taj način omogući posao budućim studentima.

“Pored protesta imamo i jednu vrstu performansa gdje ćemo donijeti jedan sat koji će pokazivati 12:05. Time želimo da pokažemo da je davno prošlo vrijeme kada se nešto trebalo učiniti po ovom pitanju”, pojasnio je Challenger.

On je naveo i to da će učenici dijeliti i kafu jer se često govori o tome da mladi samo “ispijaju kafe po kafićima”, međutim, oni su donijeli kafu koju će piti ispred zgrade PSBiH.

protest srednjoškolaca ispred Parlamenta/Foto: Anadolija

Challenger je izrazio nadu da će se neko iz Parlamenta udostojiti pa izađi pred učenike i reći u čemu je problem.

"Erasmus plus“ predstavlja novi program Evropske komisije za obrazovanje, usavršavanje, mlade i sport. Za te aktivnosti predviđen je budžet od 19 miliona eura. Program, koji će trajati sedam narednih godina, bi trebao finasirati učenje i usavršavanje kroz mobilnost, saradnju i reforme obrazovne politike.

protest srednjoškolaca ispred Parlamenta/Foto: Anadolija

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook