IZJAVA DANA/ BIVŠI STRANAČKI PARTNER O PREDSJEDNIKU FBIH

Zvonko Jurišić: Budimir je moj grijeh i kajem se što sam ga predložio... On 2010. nije imao za kave, a danas misli da je Tito!

Arhiva21.01.14, 22:03h

Budimir očito ima onog titoističkog mentaliteta, odnosno ponaša se kao Tito u svoje vrijeme promovirajući neki autoritet... On 2010. godine nije imao za kave. Radio je protiv HSP-a i mene osobno i na kraju mi prvi zabio nož u leđa. Očito je da ne možete upoznati čovjeka dok mu ne dadnete vlast, rekao je između ostalog Zvonko Jurišić u intervjuu za Dnevni list

zivko budimir novaŽivko Budimir je moj grijeh i ja se kajem što sam ga predložio na tu funkciju. On je na tom položaju isključivo zaslugom HSP-a, a stranci i meni koji sam mu najviše pomogao prije nekoliko godina prvi je zabio nož u leđa”, naglasio je između ostalog predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić u intervjuu za Dnevni list u kojem je obrazložio i zašto traži njegovu smjenu te kako će se ponijeti prema Hrvatskom narodnom saboru.

zvonko jurisic

“Živko Budimir je moj grijeh i ja se kajem što sam ga predložio na tu funkciju. On je na tom položaju isključivo zaslugom HSP-a, a stranci i meni koji sam mu najviše pomogao prije nekoliko godina prvi je zabio nož u leđa.”

Predsjednik HSP-a komentirao je i aktualna politička događanja u BiH, kao i potrebu svehrvatskog konsenzusa u vremenu kada su nacionalna pitanja na stolu.

HSP je pokrenuo proces konzultacija sa svim strankama u federalnom Parlamentu kako bi se osigurala dvotrećinska većina za potporu inicijative o smjeni predsjednika FBiH Živka Budimira. Dokle se stiglo?

- Gospodin Budimir je tamo voljom HSP-a, a on je to očito zaboravio. Da je častan čovjek, davno bi podno ostavku, jer danas iza njega ne stoji nijedna stranka.

U vrijeme formiranja vlasti podržavali su ga SDP, SDA, HSP i “Boljitak”, a sada je potpuno drukčija situacija. On bez ikakvog legitimiteta drži lekcije i, evo, sada mijenja ministra zato što eventualno ne želi raditi ono što on od njega zahtijeva.

Svojim postupcima koji su suludi ili sumanuti doveo je u pitanje funkcioniranje cijele Federacije. Obavili smo niz konzultacija s političkim strankama, a tim postupcima rukovodi zamjenik Stanko Primorac Ćane koji je, mislim, ovu točku dnevnog reda već predložio. Konzultacije se nastavljaju i sutra pri čemu treba kazati kako je bilo dosta kritika i nezadovoljstva svih sugovornika postupcima gospodina Budimira koji je očito srozao ugled institucije predsjednika. Iskreno se stoga nadamo da će biti potpore za ovu inicijativu, odnosno da će biti dovoljno ruku da odluka završi na Ustavnom sudu Federacije koji daje zadnju riječ o predsjedniku.

Ustavnom sudu tada ne bi bilo teško donijeti presudu jer je Budimir mnogo puta prekršio Ustav i zakon. Jedna od varijanti je razrješenje kada predsjednik ne obavlja dužnost na zakonit i ustavan način, a druga je kada on to zbog bolesti ne može. Mislim da Budimir sada čak ne bi prošao liječničku kontrolu, barem što se tiče psihološko-psihijatrijske analize. Budimir očito ima onog titoističkog mentaliteta, odnosno ponaša se kao Tito u svoje vrijeme promovirajući neki autoritet.

Kada su u pitanju njegove optužbe na moj račun, treba reći kako mu u životu nitko nije pomogao kao ja. On 2010. godine nije imao za kave. Radio je protiv HSP-a i mene osobno i na kraju mi prvi zabio nož u leđa. Očito je da ne možete upoznati čovjeka dok mu ne dadnete vlast, rekao je između ostalog Zvonko Jurišić u intervjuu za Dnevni list.

(Dnevni list/DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook