U ZNAK SJEĆANJA NA VELIKOG NOVINARA

Javni konkurs za Nagradu najbolja tv. dokumentarna reportaža 'Nisvet Džanko'

Arhiva21.01.14, 10:22h

Kao znak sjećanja na Nisveta Džanku, grupa prijatelja iz medijskog ali i šireg života bh. zajednice, odlučila je da od ove godine ustanovi nagradu na najbolju dokumentarnu tv. reportažu koja će nositi ime po ovom autoru. Konkurs je otvoren od dana objavljivanja u medijima i traje do 15. aprila ove godine

Nisvet Džanko mora na transplantaciju jetreDokumentarna emisija „Pozitivna geografija“ je danas kultno mjesto televizijske produkcije u BiH, a dok je nedavno preminuli Nisvet Džanko istinska medijska legenda koja je obilježila ovaj serial.

„Pozitvnu geografiju“ su 1998. godine pokrenuli Jasmin Duraković i Nisvet Džanko u okviru dokumentarnog life magazina „Čekajući 2001 Sarajevo“, koji se emitirao na programu tadašnjeg BHRT-a. Bili su to mali, petominutni prilozi rađeni po cijeloj BiH, a svoju polusatnu verziju serijal je doživio 2001. godine, kada je  Duraković postao generalni direktor RTVFBiH.  Okupljena je ekipa vrhunskih profesionalaca, u kojoj su, osim Nisveta Džanke, još bili reditelj Bojan Filipović, montažeri Adnan Dedić i Elvedin Zorlak, snimatelj Dario Pušić, a njegov stariji brat, također snimatelj, Davor Pušić bio je i izvršni producent projekta.

Čitav projekat je vodila produkcijska kuća FIST iz Sarajeva, te se na projektu izredao veliki broj suradnika, a među njima neizostavno treba spomenuti Nenada Đurića, koji je režirao veliki broj epizoda, kao i autora prepoznatljive muzike u serijalu, Seju Bajraktarevića.

Serijal se emitirao punih osam godina i snimljene su ukupno 284 epizode. Pozitivna geografija je u tome periodu postala medijski mit, a njen glavni lik, Nisvet Džanko u kariranoj košulji - junak u narodu BiH za sva vremena. Emisija se prestala emitirati u sezoni 2008.-2009., a Nisvet Džanko je, nakon teške bolesti, zauvijek ostavio ovaj svijet prije skoro dvije godine.

Kao znak sjećanja na Nisveta Džanku, grupa prijatelja iz medijskog ali i šireg života bh. zajednice, odlučila je da od ove godine ustanovi nagradu na najbolju dokumentarnu tv. reportažu koja će nositi ime po ovom autoru.  Konkurs je otvoren od dana objavljivanja u medijima i traje do 15. aprila ove godine. O konkursu i razlozima zašto se pokreće ova nagrada, predsjednik privremenog Programskog odbora Jasmin Duraković kaže:

- Nisvet Džanko je autor koji zaslužuje da bude spominjan kao velika i značajna ličnost medijskog života u BiH posljednjih decenija. S druge strane, nismo htjeli da povodom dvije godine od njegove smrti napravimo samo neki memorijalni skup posvećen njemu i njegovom radu, nego smo htjeli da osnivanjem jedne ovakve nagrade podupremo i razvoj ove vrste novinarske i tv produkcije, koju je njegovao Nisvet Džanko.

O nagrada će odlučivati sručni žiri, a dodjela nagrada će se upriličiti krajem maja  u restoranu „Kod Fehre“, koji je neizostavno vezan za karijeru ovoga novinara i samu emisiju „Pozitivna geografija“.

KONKURS

Pozivaju se svi zainteresirani da prijave svoje radove na konkursu za Nagradu za najbolju dokumentarnu tv (video) reportažu u 2014. „Nisvet Džanko“.

Uslovi za prijavu:

-    Dokumentarna tv (video) reportaža napravljena za tv ili  online medij, u trajanju od tri do 57 minuta;
-    Reportaže mogu biti premijerne ili već emitirane na tv stanicama ili online medijima, ali ne sa datumom starijim od 01. 06. 2013.;
-    Rad može prijaviti autor ili producent (tv stanica, online medij, nezavisna producentska kuća),  s tim da u konkurenciju za Nagradu ulazi isključivo autor;
-    Svi video formati su prihvatljivi;
-    Uz radove je neophodno dostaviti i pisani info materijal o projektu (sinopis, produkcijski i tehnički podaci o djelu, podaci o autorima i njihove biografije).

Radovi se mogu slati do 15. aprila 2014. godine na adresu Depo d.o.o, Kemala Kapetanovića 17, 71000 Sarajevo/ sa naznakom Za Javni konkurs za najbolju dokumentarnu tv reportažu „Nisvet Džanko“.

Sve druge informacije o konkursu možete dobiti putem e-maila: [email protected].

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook