FOTO/ OD CIVILIZACIJE UDALJENI DEVET DANA BRODOM

Ostrvo na kojem su svi potomci istog čovjeka: Ne koriste novac, struju i internet imaju nekoliko sati dnevno...

Arhiva07.01.14, 21:01h

Izolovanu zajednicu čine 62 stanovnika. Ovdje nema kriminala ni stresa, a najbliže naseljeno kopno je na 4.800 kilometara...

Palmerston

Na jednom od Cookovih ostrva koralnog porijekla nema ubistava niti krađa. Mještani, koji su skoro svi potomci Engleza William Marstersa, ne koriste novac, već praktikuju robnu razmjenu. Gorivo i namirnice koje se ne mogu naći na ostrvu dopremaju se brodovima dvaput godišnje.

Incest

Zbog malog broja stanovnika, mještani Palmerstona sklapaju brakove sa svojim rođacima.

- Sestra i ja imamo šestoro djece, a jedno je zaostalo u razvoju - kaže Bill Marsters.

 Tri stotine ljudi živjelo je na ostrvu između 1950. i 1970, ali su mnogi otišli u potragu za partnerom ili obrazovanjem.

Putovanje „na kraj svijeta“ nije moguće avionom niti helikopterom, već samo brodom s Tahitija, i traje devet dana.

Život na Palmerstonu prilično je jednostavan. Ostrvljani preko nedjelje pecaju ribu, jedinu sirovinu koja se izvozi, a vikendom se okupljaju u crkvi i kupaju.

Struju i internet imaju samo po nekoliko sati dnevno, a ostrvo raspolaže sa dva zajednička toaleta. Umjesto tekuće vode, koristi se kišnica.

- Na Palmerstonu se niko ne bije i ništa ne može da pođe po zlu. Naučili smo da dijelimo sve što imamo. Recimo, ako mi ponestane riže, zamoliću komšiju da mi pozajmi malo i on će to rado učiniti - kaže gradonačelnik Bob Marsters.

Palmerston

Predak: William Marsters

William MarstersParčence kopna u nepreglednom okeanu prvi je naselio Englez William Marsters sa ženom i njenim dvjema rođakama prije 150 godina.

Tamo ga je kao čuvara poslao tadašnji vlasnik ostrva, britanski trgovac John Brender.

Nakon Brenderove smrti, kraljica Victoria je dodijelila Palmerston Williamu Marstersu, koji je kasnije dobio 23 djece sa svojom suprugom, ali i njenim rođakama.

Od 62 trenutna stanovnika ostrva, samo dvije učiteljice i jedna medicinska sestra nisu njegovi direktni potomci.

Međutim, veliki izazov predstavljaju oluje, kao i činjenica da brodovi sa zalihama mogu da zakasne. Jednom su brod čekali 18 mjeseci.

Kako na ostrvu nema zubara, najstarija mještanka Mama Aka (92) morala je da otputuje u Rarotongu, prijestonicu Cookovih ostrva, odakle je uspjela da se vrati tek kroz šest mjeseci.

Novinar BBC-ja Thomas Martinsen jedan je od rijetkih koji su posjetili Palmerston.

Upitavši mještanina šta bi se dogodilo kada bi neko ukrao kokosov orah, dobio je odgovor:

- Napunio bih kolica kokosovim orasima i odneo ih kod njega. Krađa bi značila da mu je hrana potrebna, ali je previše ponosan da bi je tražio.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook