strateški projekat

Općina Stari Grad Sarajevo sada proizvodi svoju struju: Postavljanje fotonaponske elektrane na krovu zgrade

Hronika28.10.24, 20:41h

Općina Stari Grad Sarajevo sada proizvodi svoju struju: Postavljanje fotonaponske elektrane na krovu zgrade
Paneli će biti pušteni u funkciju do kraja ovog mjeseca i proizvedenu energiju će biti moguće pratiti putem posebne aplikacije kao uvida u stvarnu potrošnju, efikasnost sistema i ostvarene uštede

 

 


Jedan od strateških projekata predviđenih Strategijom razvoja Općine Stari Grad Sarajevo za period od 2024. do 2027. godine je "Nabavka i izgradnja fotonaponske elektrane na krovu objekta administrativnog sjedišta Općine Stari Grad Sarajevo“ - saopćeno je iz te općine.


Na krovovima objekata A, B i C administrativnog sjedišta Općine postavljeni su 130 solarnih panela i tri različite vrste invertera. Instalirana snaga elektrane je 70kW. Za početak, Općina će proizvedenu energiju koristiti samo za vlastite potrebe, a time će smanjiti zavisnost od električne energije iz vanjskih izvora.


Paneli će biti pušteni u funkciju do kraja ovog mjeseca i proizvedenu energiju će biti moguće pratiti putem posebne aplikacije kao uvida u stvarnu potrošnju, efikasnost sistema i ostvarene uštede.


Podršku realizaciji projekta sufinansiranjem je dala i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.


Također, na inicijativu Općine Stari Grad i u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u toku je instalacija fotonaponskih solarnih elektrana na objektima triju osnovnih škola u Starom Gradu - “Mula Mustafa Bašeskija” - Područna škola na Sedreniku, “Vrhbosna” u Faletićima i “Hamdija Kreševljaković” na Vratniku.


Očekuje se puštanje u funkciju do kraja godine. Ovaj projekt je dio ulaganja u iznosu većem od sedam miliona KM u objekte za obrazovanje, koje Općina Stari Grad Sarajevo realizuje s različitim partnerima.


Korištenje solarne energije dobija sve više na značaju u Bosni i Hercegovini te su fotonaponski solarni paneli sastavni dio tranzicije elektroenergetskog sektora baziranog na obnovljivim izvorima energije, a njihova ugradnja na objekte nosi velike benefite, navode također iz općinske uprave.


- Cilj mi je da realizujemo što više projekata iz naše strategije razvoja Općine, kojim čuvamo i proizvodimo energiju. Energetska efikasnost je veoma važna za našu lokalnu zajednicu zbog čega realizujemo niz projekata utopljavanja objekata, ali ovim projektom smo započeli i niz projekata kojima ćemo proizvoditi električnu energiju. Vrijeme je da zelenu agendu prelazimo sa riječi na konkretna djela - naglasio je općinski načelnik Irfan Čengić.


Solarnu energiju koristi sve više preduzeća, ali i lokalnih uprava koje pridaju pažnju održivosti. Time se vodila i Općina Stari Grad te je pokrenula procedure za postavljanje fotonaponske elektrane na svom administrativnom objektu.


Pribavljeno je i pozitivno mišljenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine s obzirom na to da je objekat u obuhvatu Urbanog historijskog krajolika Sarajeva.

 

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook