OTREŽNJENJE

Zašto se odjednom i Komšić stidi koalicije sa SDA: Da li je shvatio da je ona pogubna za stranku?!

Front28.10.24, 20:10h

Zašto se odjednom i Komšić stidi koalicije sa SDA: Da li je shvatio da je ona pogubna za stranku?!
Dok su se njegove kolege iz stranke i ranije stidjele koalicije sa SDA, Komšić i tvrdokorna struja DF-a nisu na to gledali isto

 


Iako se Demokratska fronta nikada nije proslavljala na lokalnim izborima, ovogodišnji su ovu stranku sveli na nivo statističke greške.


A, očekivanja DF-a sigurno su bila veća, piše Raport.


Ipak, čini se da DF i njen lider Željko Komšić tek sad dolaze do faze koju su već mnoge stranke prije njih iskusile - a to je da koalicija sa SDA gasi stranke.


Dolazi otrežnjenje


Tu gorku pilulu popio je očito i Komšić i sad dolazi otrežnjenje. A da je tako, pokazuju i njegove jutrošnje poruke na BHRT-u.


Član Predsjednštva Bosne i Hercegovine se u tom intervjuu pokušao odmaći od SDA i njenog šefa Bakira Izetbegovića, direktno ih kritizirajući da su izradili DF.


- Kako vi imate to partnerstvo, a općinska organizacija SDA u Centru odluči da podrži protivkandidata za načelnika Dennisa Gratza (DF), o kakvom partnerstvu možete govoriti - kazao je Komšić.


Podsjetimo, Gratz je do nogu potučen na lokalnim izborima, a ubjedljivu pobjedu izvukao je kandidat Naše stranke i SDP-a Srđan Mandić.


Komšić se nije tu zaustavio pa je objašnjavao kako on i Izetbegović nisu pupčanom vrpcom vezani, ističući kako DF nema koaliciju sa SDA nego 'partnerstvo' na temama koje se tiču države.


Zanimljivo je da je Komšić preuzeo narativ nekih svojih stranačkih pulena koji su se uporno opirali tome da su u koaliciji sa SDA, iako su - vidjeli su to svi - na izbore u Sarajevu izašli sa zajedničkim kandidatima.


Međutim, dok su se njegove kolege iz stranke i ranije stidjele koalicije sa SDA, Komšić i tvrdokorna struja DF-a nisu na to gledali isto.


Posljednjih nekoliko godina DF i SDA, odnosno Komšić i Izetbegović, pokazali su nevjerovatnu sinhroniziranost po svim pitanjima.


Iako Komšić tvrdi da su izbore izgubili jer nisu kritizirali Trojku kao SDA, to nije tačno.


Kritizirao Trojku


Sam Komšić je koristio svaku priliku da kritizira stranke Trojke i optužuje ih za navodnu izdaju, dok su neke njegove galamdžije, poput Mahira Mešalića ili Zlatana Begića, bili i brutalniji, piše Raport.


Ipak, sad kad je vidio rezultate izbora, Komšić je očito krenuo u analizu i shvatio da se, ukoliko želi popraviti rezultat, mora odmaći od SDA i Izetbegovića.


U prilog mu sigurno ide i činjenica da je na izborima DF dobro prošao samo tamo gdje su bili zajedno sa Trojkom. A to je Općina Stari Grad.


Zanimljivo je ipak da su Komšićeve izjave zaboljele SDA-ovce, pa se tako na društvenim mrežama mogu naći objave njihovih botova u kojima ismijavaju i napadaju Komšića zbog njegove kuknjave.


No, pitanje je da li Komšić može i na terenu odnosno na djelu pokazati da (više) nije u koaliciji sa SDA.


Komšić je i do sada, kada bi mu to politički odgovaralo, stidljivo kritizirao SDA, no na terenu bi se ipak ponašao kao Izetbegovićev sijamski blizanac - ne samo u djelovanju nego i u retoričkom smislu.

 

(DEPO PORTAL/ad)  


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook