Zahtijevaju odgovore od vlasti

Stanovnici Donje Jablanice najavili blokadu ceste M-17 zbog spore obnove

Hronika28.10.24, 15:25h

Stanovnici Donje Jablanice najavili blokadu ceste M-17 zbog spore obnove
Mještani od lokalnih vlasti traže odgovore o procjeni sigurnosti kamenoloma, odnosno je li moguće pokretanje preostalog kamenja u kamenolomu, te o načinu njegova saniranja

 

 

Mještani Donje Jablanice, najteže stradalog mjesta u nedavnim poplavama i odronima u Bosni i Hercegovini, najavili su blokadu magistralne ceste M-17, koja povezuje Sarajevo s Mostarom zbog spore obnove, novih prijetnji odrona i hitnog zbrinjavanja porodica koje su ostale bez domova.

 

Vijeće Mjesne zajednice Donja Jablanica je nakon sastanka zatražilo hitan susret mještana s načelnikom Jablanice i drugih nadležnih tijela kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i brige o trenutnoj situaciji, piše Hina, a prenosi AJB.

 

U Donjoj Jablanici poginulo je 18 osoba, a više desetaka porodičnih kuća je uništeno početkom oktobra u naletu vodene bujice praćene velikim količinama stijena, pijeska i mulja.

 

Najveći dio nanosa stigao je s ilegalnog kamenoloma koji se nalazi na brdu iznad samoga naselja.

 

Mještani sada strahuju da bi se slična katastrofa mogla ponoviti.

 

Najavili su da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi njihovi zahtjevi bili ispunjeni te najavljuju blokiranje magistralne ceste M-17 ukoliko ne dobiju odgovore do srijede.

 

Oni od lokalnih vlasti traže odgovore o procjeni sigurnosti kamenoloma, odnosno je li moguće pokretanje preostalog kamenja u kamenolomu, te o načinu njegova saniranja.

 

Na popisu zahtjeva je i ubrzavanje stambenog zbrinjavanja osoba koje su ostale bez domova u nedavnoj prirodnoj nepogodi.

 

(Balkans.aljazeera.net/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook