DODJELA NAGRADA

Zatvoren 26. u nizu Susret pozorišta/kazališta lutaka BiH: 'Utopija' iz Mostara najbolja predstava u cjelini

Kultura25.10.24, 22:36h

Zatvoren 26. u nizu Susret pozorišta/kazališta lutaka BiH: 'Utopija' iz Mostara najbolja predstava u cjelini
I ove godine je stručni žiri u sastavu Alena Džebo, Igor Tretinjak i Milan Gajić, jednoglasnom odlukom dodijelio sljedeće nagrade i priznanja

 

 

U petak, 25.10., održan je program posljednjeg dana 26. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH. Nakon pet dana raznovrsnog programa, lutke su iz Bugojna ispraćene onako kako im dolikuje, kroz zabavu, dobru energiju i dječiju radost. 


Program je počeo u jutarnjim satima sa predstavom „Petrica Kerempuh na vašaru“, Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku koju je za publiku izvela studentica Ana Ilakovac na Gradskom trgu kod Gimnazije. 


Nakon predstave, program se nastavio sa scenskim čitanjima tekstova „Trnova Ružica“, autorice Marije Ritan, studentica dramaturgije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci i „Djed i čokolada“ autorice Ismire Mašić apsolventice na odsjeku za dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. 

 

26-pozoriste-lutaka-scensko-citanje


Tokom Festivala, studenti Akademija su imali priliku učestvovati na radionici “Osnovni principi animacije i lutkarskog promišljanja” koju je vodio Goran Guksić, a posljednjeg dana Susreta su publici prezentirali svoj rad.


Naravno, i ove godine je stručni žiri u sastavu Alena Džebo, Igor Tretinjak i Milan Gajić, jednoglasnom odlukom dodijelio sljedeće nagrade i priznanja:

 

26-pozoriste-lutaka-utopija


1. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini: Lutkarsko kazalište Mostar, „Utopija”


Predstava Utopija odvodi nas u svijet postapokaliptične atmosfere u kojem nema mjesta umjetnosti. Najveća vrijednost predstave je lutkarski izraz kojim se priča gradi i koji kroz različite vidove umjetnosti na sceni dočarava hladan i okrutan svijet bez nje. U tom izrazu kistovi su predstavnici slikarstva, a teški, bučni, oštri alati: čekić, bušilica i pila, stanovnici svijeta mraka i praznine. Predmeti u susretu i prepletu s vlastitim animatorima postaju likovi, a smrt postaje kist umočen u crvenu boju. Sve u tom svijetu proizlazi iz njega samoga, iz njegove praznine, tame i hladnoće, pa i sama emocija biva omotana, možda i zaštićena od tog svijeta, velom narativa. 


Rezultat je predstava koja iznenađuje lutkarskim rješenjima i čija opipljiva atmosfera zavodi, usisava i otvara pitanja.


2. Nagrada za najbolju glumicu: Ajla Cabrera za uloge Vilenjaka, Zeca, Ježa i Jorgana u predstavi „Ježeva kućica” Pozorišta mladih Sarajevo


Zavidni talenat Ajle Cabrere posebno se istakao u animiranju lutke Zeca, kojem je pomoću vješte i tačne animacije udahnula nestvarno uvjerljiv život. Jednako se istakla i Cabrerina glasovna glumačka izvedba, pomoću koje je zaokružila dopadljivu, vrcavu i
šarmantu prirodu ovog upečatljivog karaktera. U sebi je na scenu iznijela ogromnu radost i posvećenost i pretočila ih u nezaorvne trenutke koje ćemo sa sobom ponijeti sa festivala.


3. Nagrada za najbolju kreaciju lutaka i scenografiju: Zoran Bjelošević za predstavu „Crvenkapa” JU Pozorišta „Prijedor“ u Prijedoru


Crvenkapa Igora Bojovića u režiji Aleksandra Pejakovića odbacila je svevremenost i bezvremenost klasičnih bajki, pronašavši svoje vrijeme u svijetu srednjovjekovne kuhinje (konkretne i ljubavne). Od tek nekoliko predmeta, paravana i okvira Zoran Bjelošević stvorio je efektnu, domišljatu i duhovitu scenografiju-kuhinju koja je aktivno sudjelovala u građenju igre od početnog kotla do štapova koji su u trenu postali kuća i „puške“ koja je postala toljaga. U tom svijetu drevnog kulinarstva u kojem je Crvenkapina glavna funkcija donijeti baki vreću hrane, ona sama postaje ta vreća, odnosno vlastita funkcija. U isto vrijeme vuk, koji ima poprilično izazovan zadatak prvo progutati baku i Crvenkapu pa ih „protjerati“ iz rasporenog trbuha, postaje lutka od nekoliko dijelova s bačvom kao centralnim dijelom. 


Ovo efektno upisivanje funkcija u likove, a sve u skladu sa scenografskim okvirom, odlično ukazuje na neodoljivu moć lutkarstva – u njemu likovi ne trebaju gubiti vrijeme na buđenje i građenje vlastitih funkcija. Oni od prve scene to jesu, ako žele. Funkcije, duhovito jasne i točne, uz to simpatične i neodoljive.


4. Nagrada za najbolje svjetlo: Vanja Jovanović za svjetlo u predstavi „Utopija” Lutkarskog kazališta Mostar


U svijetu hladnoće, praznine i tame svaki snop svjetla predstavlja nadu. No u predstavi Utopija svjetlo nije bilo tek nada, ono je bilo prodor u nutrinu naizgled praznih likova, tragač za ljutnjom, tugom i strahom u tim ljudskim ljušturama. Svjetlo je bilo i ključni stvaratelj gotovo opipljive atmosfere te beskompromisan vodič gledateljeva pogleda.


Usitnjavanjem totala igre na nutrine likova, stepenovanjem boje i intenziteta davao je slojeve naizgled krutim i plošnim likovima i svijetu u kojemu žive. U isto vrijeme predstavu je pretakao u niz vizualno predivnih trenutaka i slika u pokretu.


5. Nagrada za najbolju muziku: Igor Paspalj za muziku u predstavi „Crvenkapa” JU Pozorišta „Prijedor“ u Prijedoru


Muzika Igora Paspalja istakla se visokim nivoom kreativnosti i odvažnosti. Od prvih taktova postaje jasno da ona nije samo prateći i zabavni element u predstavi, nego njen ravnopravan činilac koji čvrsto podupire narativni i vizuelni stil predstave i tako značajno doprinosi umjetničkom kvalitetu ukupnog doživljaja.

 

26-pozoriste-lutaka-zatvaranje-1


1. Priznanje


Za odvažno, razigrano poigravanje s klasičnim djelom, žiri dodjeljuje priznanje Anandu Čeniću za dramatizaciju bajke „Vilenjak Cvilidreta”.


2. Priznanje


Priznanje za grupnu animaciju lutaka, sinergiju, predanost i glumački sinkronicitet dodjelju se glumcima i glumicama animatorima predstave „Ježeva kućica” Pozorišta mladih Sarajevo.


3. Priznanje


Za posvećenost, vjeru i dosljednu izvedbu, lepršavost i maštovitost u izrazu, u priči „Priča o kotrljanju”, žiri dodjeljuje priznanje mladoj glumici, studentici Gabrieli Redžić, sa Akademije za umjetnost i kultru u Osijeku.


Čestitamo svim nagrađenima, te u ime Lutkarske Republike želimo da se zahvalimo svima koji su na bilo koji način učestvovali, pratili i podržali ovogodišnji Susret pozorišta/kazališta lutaka BiH. Do sljedećeg Susreta!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook