Pozvali vlasti da postignu dogovor

Christian Schmidt i Dubravka Bošnjak posjetili NUB BiH i iskazali podršku očuvanju kulturnih institucija

Kultura25.10.24, 13:14h

Christian Schmidt i Dubravka Bošnjak posjetili NUB BiH i iskazali podršku očuvanju kulturnih institucija
- Očuvanje finansijske i sistemske stabilnosti NUB BiH predstavlja pravi test za vlasti u BiH. Način na koji se pristupa ovom pitanju pokazuje posvećenost obrazovanju, znanju i kulturnom naslijeđu, kao i odnos prema građanima BiH, njihovoj prošlosti i budućnosti - navodi Schmidt

 

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt, zajedno s ministricom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravkom Bošnjak, posjetio je jučer Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine (NUBBiH) u Sarajevu, što je objavio OHR na platformi X. Ova posjeta odražava podršku ključnim institucijama kulture u Bosni i Hercegovini, koje su neodvojiv dio njenog državnog identiteta i naslijeđa.

 

Prilikom posjete, Visoki predstavnik Schmidt je istakao kako se karakter institucija kulture na državnom nivou temelji na principima Dejtona te da im se ne smije dozvoliti obustava rada. U tom kontekstu, kazao je da je očuvanje ovih institucija, posebno NUBBiH, u direktnoj vezi s kulturnim naslijeđem Bosne i Hercegovine, što ih čini nacionalnim blagom od velike važnosti za sve građane.

 

- Očuvanje finansijske i sistemske stabilnosti NUBBiH predstavlja pravi test za vlasti u BiH. Način na koji se pristupa ovom pitanju pokazuje posvećenost obrazovanju, znanju i kulturnom naslijeđu, kao i odnos prema građanima BiH, njihovoj prošlosti i budućnosti. Institucije kulture na državnom nivou, poput NUBBiH, pripadaju svim narodima i svakom građaninu ove zemlje - izjavio je Schmidt. 

 

Schmidt je pozvao vlasti u Bosni i Hercegovini da postignu dogovor o dugoročnom rješenju pravnog statusa i stabilnom finansiranju ovih institucija.

 

- Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine već dva mjeseca funkcioniše bez upravljačke strukture, što ozbiljno ugrožava njen opstanak kao institucije od državnog značaja. Ovaj izazov dodatno je pogoršan neadekvatnim finansiranjem, te su hitna interventna sredstva Kantona Sarajevo trenutno jedini izvor podrške koji smo dobili u posljenjih osam mjeseci. 

 

Od 7. oktobra 2024. godine, NUBBiH je prestala pružati usluge zbog nepostojanja osnovnih uslova za rad, što predstavlja veliki gubitak za kulturnu i obrazovnu zajednicu.

 

Pozivamo Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da se aktivno uključe u rješavanje pravnog i finansijskog statusa NUBBiH. Zahvaljujemo se Visokom predstavniku Christianu Schmidtu i ministrici civilnih poslova Dubravki Bošnjak, kao i njihovim delegacijama, na prepoznavanju važnosti ovog pitanja i podršci očuvanju ove ključne kulturne ustanove. Njihov trud i zalaganje su nam važna potvrda da NUBBiH i dalje ima podršku, kako bismo zajedno osigurali nastavak rada ove institucije koja predstavlja stub obrazovnog i kulturnog razvoja naše zemlje - navodi se u saopćenju za medije.

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook