Uključen i centar za socijalni rad

Maloljetnik, osumnjičen za napad na policajce u Bosanskoj Krupi, ne može u zatvor

Hronika25.10.24, 13:05h

Maloljetnik, osumnjičen za napad na policajce u Bosanskoj Krupi, ne može u zatvor
Direktor Uprave policije MUP-a USK Amel Kozlica je naglasio da su “duge cijevi” na ulicama kantona i da to možda izaziva nelagodu kod građana, ali da to trenutna situacija sad zahtijeva

 

 

Direktor Uprave policije MUP-a USK Amel Kozlica održao je konferenciju za medije povodom sinoćnjeg terorističkog čina, odnosno napada na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi.

 

Kozlica je naglasio da policija nije imala nikakva saznanja ni prijetnje prema službenicima prije ovog incidenta, tako da to lice nije bilo poznato od ranije policiji.

 

Provjeravaće se takođe i da li je maloljetno lice eventualno bilo podstrekivano na ovaj čin od strane nekih organizacija ili drugih lica. Kozlica je naglasio da su “duge cijevi” na ulicama kantona i da to možda izaziva nelagodu kod građana, ali da to trenutna situacija sad zahtijeva.

 

- Sigurnost u kantonu je pod kontrolom, naložene su dodatne mjere sigurnosti, vidite i povećano prisustvo policije na terenu i mislim da će se građani osjećati sigurnije, procjena situacije nam je naložila da preduzmemo tako nešto - rekao je.

 

U sve će biti uključen i centar za socijalni rad, s obzirom da je lice maloljetno, koje će izvršiti anamnezu i ovog 15-godišnjaka i njegove porodice.

 

Najmanje 10 godina zatvora je propisana za ovakvo djelo, međutim, prema Krivičnom zakonu FBiH maloljetnom licu se ne može izreći takva kazna ili kazna zatvora jer je mlađu od 16 godina. Njemu se može samo izreći mjera upućivanja u popravnu ustanovu.

 

Podsjetimo, sinoćnji napad na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi, u kojem je maloljetnik ubio jednog policajca, a drugog teško ranio, okarakterisan je kao čin terorizma.

 

To je potvrdio Adnan Beganović, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

 

- Uviđajne radnje završene su sinoć u 00.30 sati. Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva se očitovao da u ovom krivičnom djelu postoje obilježja iz člana 201. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (terorizam) i u tom pravcu se dalje postupa u cilju dokazivanja, odnosno utvrđivanja motiva i okolnosti nemilog događaja - rekao je Beganović.

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook