POLITIČKA ANALIZA

Kome rastu, a kome padaju akcije u SDP BiH: Sarajevo pozitivan primjer, kriza u Tuzlanskom kantonu, rast u Srednjoj Bosni i RS-u

Front24.10.24, 17:39h

Kome rastu, a kome padaju akcije u SDP BiH: Sarajevo pozitivan primjer, kriza u Tuzlanskom kantonu, rast u Srednjoj Bosni i RS-u
Sarajevski model podmlađivanja i modernizacije donosi rezultate, ali gubici u Tuzlanskom kantonu, kao i u Mostaru, Zeničkodobojskom i Unskosanskom kantonu i dalje opterećuju stranku. Hoće li SDP izvući pouke i krenuti naprijed?



Nedavni lokalni izbori u BiH donijeli su ozbiljne promjene na političkoj sceni, a Socijaldemokratska partija (SDP) pokazala je da se može vratiti na staze uspjeha, posebno tamo gdje je došlo do podmlađivanja i modernizacije stranke. Sarajevo je postalo primjer kako osvježeni kadrovi i nova energija mogu donijeti značajan rast podrške, dok su rezultata izbora u Tuzlanskom kantonu, ali i Mostaru, Zeničkodobojskom i Unskosanskom kantonu, pokazali da stranka i dalje tone zbog starog i okoštalog rukovodstva i politika koje biračima ne nude promjene.


Sarajevo: Svježina donosi pobjede: Najveći uspjeh SDP-a na ovim izborima nesumnjivo dolazi iz Sarajeva. Stranka je doživjela veliki rast, osiguravši pobjede svojih kandidata za načelnike u ključnim općinama – Stari Grad i Novo Sarajevo. Povećan broj glasova za čak 75% u odnosu na prethodne izbore, uz više vijećnika, jasno pokazuje da je podmlađivanje stranke dalo rezultata.


Pod vodstvom Adnana Štete i tima, SDP u Sarajevu je uspio mobilizirati birače i pridobiti povjerenje onih koji su bili izgubili vjeru u stranačke politike. Nova energija i fokus na stvarne probleme, poput infrastrukture, zapošljavanja i razvoja, pokazali su da se skepticizam prema SDP-u može pobijediti i da to može biti ključ za uspjeh. Za razliku od tradicionalnog bavljenja nacionalnim pitanjima, SDP se okrenuo lokalnim potrebama, što je naišlo na pozitivan odjek među biračima. Ovaj pristup pokazuje put naprijed i za druge sredine gdje SDP, očito je, treba mijenjati i obnavljati svoju kadrovsku strukturu.


Kriza u Tuzlanskom kantonu:  Međutim, dok je Sarajevo donijelo optimizam, Tuzlanski kanton je stranački kamen spoticanja. Gradačac i Gračanica, nekada snažna uporišta SDP-a, sada su izgubljena, a jedino je Tuzla ostala sigurna. No, i tamo je evidentna stagnacija zbog starog rukovodstva koje nije u stanju odgovoriti na promjenjive političke prilike.
Posebno je bolno što je poraz stigao iz baze Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH, koji se suočava s kritikama da, iako se spominje kao mogući kandidat za novog predsjednika stranke, nije pružio dovoljnu podršku lokalnim stranačkim kolegama. Drugi prigovor velikog dijela članstva SDP BiH prema Bećiroviću jesu njegova ideološka koketiranja sa „bošnjačkom patriotskom desnicom”. 


Mnogi unutar stranke smatraju da je upravo nedostatak angažmana i kadrovska okoštalnost  uzrok ovih loših rezultata. Tuzlanski kanton je nekoć bio primjer snage SDP-a, ali  postavlja se pitanje kako vratiti tu energiju i snagu. Možda je sarajevski model podmlađivanja rješenje.


Uspjeh SDP-a u Srednjoj Bosni: Nasuprot tome, Srednja Bosna donosi pozitivne vijesti za SDP. Pod vodstvom Zukana Heleza, stranka je ostvarila historijske pobjede u Bugojnu i Donjem Vakufu, čime je pojačala svoj utjecaj u ovom dijelu BiH. Helezov uspjeh pokazuje da SDP može uspjeti i u dosad nepobjedivim tvrđavama SDA. Sa ovim su porasle i političke akcije trenutnog minstra odbrane unutar čitavog SDP-a.


Loši rezultati u Mostaru, Zenici i USK-u: No, SDP nije uspio u svim regijama. Loši rezultati stigli su iz Mostara, Zeničko-dobojskog kantona i Unsko-sanskog kantona (USK), gdje stranka nije uspjela mobilizirati dovoljno podrške. Kriza rukovodstva u ovim regijama očito koči napredak stranke, a vrh SDP-a mora biti svjestan da mora hitno reagovati i tražiti reorganizaciju i revitalizaciju stranačkih rukovostava u ovim sredinama. 


Kapital SDP-a u Republici Srpskoj: Jedan od značajnih, ali manje vidljivih uspjeha SDP-a je napredak ostvaren u Republici Srpskoj (RS). Stranka je postigla rast podrške u regijama gdje je ranije bila gotovo neprimjetna, čime je dala novi politički legitimitet Vojinu Mijatoviću i njegovom timu u Banjoj Luci. Iako su ovi rezultati relativni, uspjeh SDP-a u RS-u ukazuje na potencijal da stranka izgradi političku bazu i u ovom entitetu. Ova strategija širenja i uključivanja svih građana BiH mogla bi se pokazati ključnom za SDP-ove ambicije na državnom nivou.


Pouka za dalje: Rezultati lokalnih izbora jasno pokazuju da je sarajevski model podmlađivanja i modernizacije stranke dao najbolje rezultate. Uspjeh u glavnom gradu daje nadu da se SDP BiH može vratiti na snagu u cijeloj zemlji. Problemi u sredinama u kojima je SDP doživio poraz su alarm na nužnost hitne reorganizacije i promjena u rukovodstvu, kako bi se stranka prilagodila novim političkim vremenima i izazovima. A njih je mnogo.


Ako SDP želi zadržati i proširiti svoju podršku, mora se vrati stvarnim potrebama građana, nastaviti s podmlađivanjem kadrova, uvođenju novih praksi u političkom djelovanju, ali i ostati vjeran svojim temeljnim vrijednostima – socijalnoj pravdi, antifašizmu i multietničkom karakteru.


 Ponavljamo, Sarajevo je primjer da je ta promjena moguća.

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook