Problemi

Kriza se nastavlja: Radnici napuštaju BHRT zbog niskih plaća, problem stvaraju i odlasci u penziju

Front23.10.24, 19:14h

Kriza se nastavlja: Radnici napuštaju BHRT zbog niskih plaća, problem stvaraju i odlasci u penziju
Fokus rada Upravnog odbora u 2023. godini bio je na održavanju likvidnosti BHRT-a te unapređenju unutrašnje organizacije i kadrovske konsolidacije

 

 

Upravni odbor BHRT-a dostavio je Komisiji za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine informaciju o radu za prošlu godinu. 
Informacija je zatražena na zahtjev zastupnika Šemsudina Mehmedovića, a koji su podržali i ostali članovi komisije, piše Faktor.

 

Tokom 2023. godine održano je deset sjednica Upravnog odbora BHRT-a. U maju i septembru formalne sjednice nisu održavane, ali su članovi Upravnog odbora BHRT-a bili redovno u kontaktu.

 

Fokus rada Upravnog odbora u 2023. godini bio je na održavanju likvidnosti BHRT-a te unapređenju unutrašnje organizacije i kadrovske konsolidacije.

 

- Teška finansijska situacija zahtijevala je, s jedne strane, smanjivanje broja zaposlenih (u 2023. godini trideset uposlenika otišlo je u penziju i upražnjena radna mjesta popunjavana su internom preraspodjelom), a s druge, jedan broj kadrova iz programa i tehnike napustio je BHRT u potrazi za boljom plaćom i uvjetima rada, što je bio veliki udarac za Javni servis BiH - navodi se u informaciji Upravnog odbora.

 

U 2023. godinu ušlo se sa neriješenim stabilnim finansiranjem, velikim bremenom gubitaka koji su nastali, prije svega, "zbog nepoštivanja raspodjele prihoda koja je utvrđena Zakonom o sistemu javnog RTV emitovanja u BiH".

 

- U 2023. Javni radiotelevizijski servis BiH spao je isključivo na polovinu prihoda koje prikuplja JP EPBiH na dijelu teritorije Federacije BiH, u kantonima sa bošnjačkom većinom, što je nedovoljno za normalno funkcionisanje ovog javnog servisa - stoji, između ostalog, u informaciji UO.

 

Navode da je likvidnost bila stalna tema na sjednicama sa fokusom na finansijsku situacija koja je predstavljala realnu prijetnju koja može dovesti do finansijskih blokada pa na kraju i zaustavljanja rada BHRT-a.

 

Godišnji planovi i izvještaji koje BHRT dostavlja Parlamentarnoj skupštini u toj godini nisu usvojeni.

 

- U 2023. godini nije održana ni jedna sjednica Odbora sistema zbog blokade RTRS-a. Posljednja sjednica održana je u maju 2019. godine.

 

UO BHRT redovno upućuje pozive za održavanjem sjednica, ali pozitivnog odgovora još nema. Problemi prisutni u 2023, nasljeđeni su iz prethodnih godina i prelivaju se na naredne godine - naveli su iz Upravnog odbora BHRT-a.

 

U UO BHRT-a, koji između ostalog, vrši nadzor nad cjelokupnim poslovanjem, kao i raspolaganjem imovinom BHRT-a, sjede Elvir Lemeš, Rajko Radovanović, Valentina Rupčić i Slavko Rolih. 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook