Predstavnički dom Federalnog parlamenta

Neradne nedjelje za trgovce skoro pa su tu, ostalo još da se glasa

Hronika22.10.24, 18:25h

Neradne nedjelje za trgovce skoro pa su tu, ostalo još da se glasa
Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini ne odnosi se samo na uvođenje neradne nedjelje već i na brojna druga pitanja, ali je interes javnosti usmjeren apsolutno na taj segment zahvaljujući najviše sindikatu radnika zaposlenih u trgovačkoj djelatnosti

 

 

U dosadašnjem toku današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, završena je zastupnička rasprava o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je najavljen neradni dan nedjeljom za radnike u trgovini u FBiH.

 

Glasanje o zakonu će biti obavljeno naknadno tokom sjednice.

 

U raspravi su izneseni stavovi 'za' i 'protiv, a podnesen je i jedan broj amandmana.

 

Zagovornici predloženog zakona kao glavni argument navode da će napokon omogućiti radnicima u trgovini, među kojima je najviše žena, da se nedjeljom posvete porodici. Protivnici su, između ostalog, navodili da ovu problematiku treba rješavati zakonodavstvom o radu, da zakon ide naruku određenim lobistima iz redova velikih trgovaca, kao i da će neradna nedjelja, bude li zakon usvojen, važiti 'samo u polovini Bosne i Hercegovine'.

 

Ovaj zakon je najavljen i za dnevni red Doma naroda čija sjednica je sazvana za 30. oktobar, a poznato je da stupanja na snagu bilo kojeg federalnog zakonskog akta ne može biti bez podrške oba doma.

 

Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini ne odnosi se samo na uvođenje neradne nedjelje već i na brojna druga pitanja, ali je interes javnosti usmjeren apsolutno na taj segment zahvaljujući najviše sindikatu radnika zaposlenih u trgovačkoj djelatnosti, rečeno je na ovoj sjednici prije nego što je nastavljena raspravom o narednim tačkama dnevnog reda.

 

(FENA/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook