trebali bi znati

Ova česta karakterna osobina statistički vodi do ranije smrti

Lifestyle21.10.24, 19:08h

Ova česta karakterna osobina statistički vodi do ranije smrti
Istraživanje je takođe otkrilo da osjećaj usamljenosti značajno povećava rizik od smrti, naročito kod mlađih muškaraca i osoba bez visokog obrazovanja

 

 

Nova studija objavljena u Journal of Affective Disorders istražuje vezu između neuroticizma i rizika od smrti uzrokovane raznim faktorima. Neuroticizam, ličnostna osobina koja se povezuje s emocionalnom nestabilnošću i sklonošću ka negativnim emocijama poput anksioznosti, straha i usamljenosti, povezan je s povećanim rizikom od mortaliteta, pokazuje istraživanje koje je obuhvatilo gotovo pola miliona učesnika iz UK Biobank baze podataka.

 

Najnovija otkrića ističu da pojedinci s višim nivoom neuroticizma imaju veći rizik od smrti uslijed različitih uzroka, pri čemu se usamljenost kao njegova posljedica izdvaja kao najjači faktor povezan s povećanim rizikom od prerane smrti. Učesnici koji su prijavili osjećaj usamljenosti imali su 46% veći rizik od smrti u poređenju s onima koji nisu osjećali usamljenost.

 

Ranija istraživanja su povezivala neuroticizam s mentalnim i fizičkim problemima, poput depresije, anksioznosti, bolesti srca i respiratornih oboljenja. Međutim, dosadašnji nalazi o direktnoj vezi između neuroticizma i mortaliteta bili su nejasni. Ova studija pruža detaljniji uvid u to kako različite komponente neuroticizma mogu uticati na zdravstvene ishode.

 

Istraživački tim je analizirao podatke od gotovo 500.000 ljudi u dobi od 38 do 73 godine, praćenih tokom 13,4 godine. Za to vrijeme preminulo je više od 43.000 učesnika. Neuroticizam je mjerena pomoću upitnika koji je procijenio sklonost ispitanika da se osjećaju zabrinuto, usamljeno ili emocionalno nestabilno. Rezultati su pokazali da je viši nivo neuroticizma povezan s 10% povećanim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka, posebno zbog respiratornih i digestivnih bolesti, te samopovređivanja.

 

Istraživanje je takođe otkrilo da osjećaj usamljenosti značajno povećava rizik od smrti, naročito kod mlađih muškaraca i osoba bez visokog obrazovanja. Autori studije naglašavaju potrebu za dodatnim istraživanjima kako bi se bolje razumjeli mehanizmi kroz koje neuroticizam utiče na smrtnost, kao i uloge socijalne podrške u ublažavanju negativnih emocija.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook