nasilje nad nastavnicima

Šta je 'bijeli štrajk' i zašto ga je pokrenulo više od 10 000 prosvjetnih radnika u Srbiji, a djeci će upisivati samo petice?

Hronika21.10.24, 13:43h

Šta je 'bijeli štrajk' i zašto ga je pokrenulo više od 10 000 prosvjetnih radnika u Srbiji, a djeci će upisivati samo petice?
Prosvjetni djelatnici u Srbiji tražili su da se izmjenama zakona i pratećih propisa unaprijedi sigurnost u školama a nastavnicima zajamči učinkovita pravna zaštita od napada, kao i mogućnost da učenike koji se izrazito neprimjereno ponašaju bez odlaganja suspendiraju sa sata i nastave

 

 

Više od 10 000 prosvjetnih djelatnika srbijanskih srednjih i osnovnih škola od ponedjeljka je u bijelom štrajku jer srbijanske vlasti nisu do zadanog roka poboljšale sigurnost u školama odgovarajućim izmjenama zakona.


Prosvjetni djelatnici u Srbiji tražili su da se izmjenama zakona i pratećih propisa unaprijedi sigurnost u školama a nastavnicima zajamči učinkovita pravna zaštita od napada, kao i mogućnost da učenike koji se izrazito neprimjereno ponašaju bez odlaganja suspendiraju sa sata i nastave.


Kako su danas priopćili iz Neovisnog sindikata prosvjednih djelatnika Srbije, zaposleni u školama "pokazuju sve veći interes da se do kraja polugodišta pridruže 'bijelom štrajku' kao novom načinu borbe za bolje uvjete rada".


Tako će od danas nastavnici u srbijanskim školama učenicima upisivati samo petice a ako zahtjevi prosvjetara ne budu ispunjeni do kraja polugodišta, takve ocjene bit će osnova za zaključivanje ocjena 'izvrstan 5', bez obzira na sve druge ocjene koje će se davati prema objektivnim kriterijima.


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook