Problemi za pacijente

Nestašica lijekova u BiH, traže se zamjene: Nekih preparata zadugo neće ni biti...

Biznis Klub20.10.24, 10:30h

Nestašica lijekova u BiH, traže se zamjene: Nekih preparata zadugo neće ni biti...
Serija lijekova namijenjenih tržištu BiH kasni usljed povećanih potreba i reorganizacije proizvodnje

 

 

Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH prijavljena je nestašica antibiotika Klavocin, koji bi na bh. tržištu trebao ponovo biti dostupan do kraja godine. Prijavljena nestašica Klavocina uslijedila je, kazali su iz Agencije, kako im je proizvođač naveo, jer proizvodnja serije pomenutih lijekova namijenjenih tržištu BiH kasni usljed povećanih potreba i reorganizacije proizvodnje.

 

- U Kantonu Sarajevo nema lijeka Trulicity 1,5 i neće ga biti uskoro. To je veliki problem za oko 1.100 pacijenata u KS-u. Nabavka Methotrexat tbl se stabilizuje i uglavnom ih ima, kaže za Oslobođenje mr. ph. Bilsena Šahman, pomoćnica ministra za zdravstvenu zaštitu.

 

Mr. ph. spec. Adisa Džananović iz jedne od apoteka kazala nam je da imaju sve vrste antibiotika, pa tako i paralelan lijek za Klavocin koji je trenutno deficitaran.


Naglašava kako je evidentna defektura lijekova proizvođača Glaxo, Novartis, Sanofi i još nekih, a koji nam dolaze iz Evropske unije.
 

Serija lijekova namijenjenih tržištu BiH kasni usljed povećanih potreba i reorganizacije proizvodnje, kažu iz Agencije
 

- Naime, od pojave Covida-19 došlo je do globalne promjene u načinu snabdijevanja aktivnim supstancama, do rasta njihovih cijena, tako da se to odrazilo i na isporuku lijekova, ističe doktorica.
 

Trenutno nedostaju i Ventolin kapi koje od prošle godine nisu došle u BiH, ali se u apotekama može nabaviti paralelan preparat.
 

- Nedostaje nekih inzulina, a posebno Trulicity, čiji je proizvođač Ely lilly. Pacijenti su prinuđeni da se vraćaju dijabetologu kako bi im promijenio terapiju i propisao drugi lijek, jer za njega ne postoji paralelan lijek, generički istog sastava, upozorila je Džananović, te dodala da, što se tiče ostalih inzulina, oni dolaze sporadično u manjim količinama, ali apoteke imaju zalihe koje su im potrebne.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook