26. SUSRET POZORIŠTA/KAZALIŠTA BIH

Lutke se ponovo bude u Bugojnu, na najstarijem lutkarskom festivalu u Bosni i Hercegovini

Kultura14.10.24, 11:31h

Lutke se ponovo bude u Bugojnu, na najstarijem lutkarskom festivalu u Bosni i Hercegovini
Program 26. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH obuhvata raznovrsne predstave, radionice, diskusije izložbe i promocije koje će oduševiti sve uzraste i ljubitelje umjetnosti.

 

 


Bugojno će ove godine od 21. do 25. oktonra biti domaćin profesionalnim lutkarskim predstavama iz Bosne i Hercegovine, te će pozorišta imati priliku bugojanskoj publici predstaviti svoje radove i pružiti priliku da se istraži svijet lutaka na jedinstven način. 


Program 26. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH obuhvata raznovrsne predstave, radionice, diskusije izložbe i promocije koje će oduševiti sve uzraste i ljubitelje umjetnosti.  


Lutke se ponovo bude u Bugojnu i to na najstarijem lutkarskom festivalu u Bosni i Hercegovini koji i ove godine donosi kvalitetne lutkarske predstave zahvaljujući kojima Festival u malom pozorišnom gradiću kreira čarobnu  atmosferu.


U takmičarskom dijelu Susreta pozorišta/kazališta lutaka, publika će imati priliku pogledati pet predstava:

 
● JU „Gradsko pozorište Gradiška“ sa predstavom „Vilenjak Cvilidreta” u režiji Anando Čenić
● Lutkarsko kazalište Mostar sa predstavom „Utopija“ u režiji Vanja Jovanović
● Pozorište mladih Sarajevo sa predstavom „Ježeva kućica“ u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović 
● Pozorište lutaka Mostar sa predstavom „Bilo jednom jedno jaje“ u režiji Silvan Omerzu 
● JU Pozorište „Prijedor“ u Prijedoru sa predstavom „Crvenkapa“ u režiji  Aleksandra Pejakovića


Revijalni program Festivala upoznaje publiku sa radom studenata Akademije za kulturu i umjetnost u Osijeku sa tri predstave:


● „Priča o kotrljanju“ pod mentorstvom red. prof. dr. art. Saša Latinović, sumentor: Goran Guksić, umj. sur. 
● „Crvenkapica“ pod mentorstvom Izv. prof. dr. art. Maja Lučić, sumentor: Goran Guksić, umj. sur., saradnica na kolegiju: Matea Bublić, ass. 
● „Neka druga predstava“ pod mentorstvom Izv. prof. dr. art. Maja Lučić, sumentor: Goran Guksić, umj. sur., suradnica na kolegiju: Matea Bublić, ass.

 

26-susret-pozorista-lutaka-program


Također, publika će imati priliku prisustvovati predavanju “Savremeno lutkarstvo” profesora dr. Igora Tretinjaka koji je ujedno i član ovogodišnjeg žirija, ali i promociji knjige „Dramaturgija evropskog lutkarstva (fragmenti)“ autora Vahida Durakovića. Prvog dana Festivala će biti otvorena i izložba “Metamorfoze“ Mehmeda Klepe u saradnji sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine koja će biti otvorena za posjetitelje tokom trajanja Festivala.


Ovogodišnji program je obogaćen sa tri scenska čitanja tekstova „Carevo novo ruho“ autorice Feride Duraković, te  „Trnova Ružica“ i „Djed i čokolada“, tekstovi studentica Akademija iz Sarajeva i Banja Luke.


Tokom Festivala će biti održavane i edukativne radionice "Osnovni principi animacije i lutkarskog promišljanja” koje će voditi Goran Guksić, a čiji će rezultat biti predstavljen publici posljednjeg dana Festivala.


Budite dio lutkarske tradicije i učinite ovogodišnje 26. izdanje Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH najmagičnijim do sada.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook