šta će uraditi dodik

Hoće li doći do obračuna unutar koalicije u RS-u? Sumnjivi 'poslovi' koalicionih partnera tokom lokalnih izbora...

Front12.10.24, 09:07h

Hoće li doći do obračuna unutar koalicije u RS-u? Sumnjivi 'poslovi' koalicionih partnera tokom lokalnih izbora...
Da su svi glasači stranaka vladajuće koalicije glasali za Nikolu Šobota, načelnik kardiohirurgije Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske bi pobijedio u trci za gradonačelnika

 

 


Iako je u svim gradovima koalicija okupljena oko SNSD-a imala ubjedljivo više glasova nego kandidati najveće političke stranke u Republici Srpskoj za gradonačelnike, do obračuna unutar koalicije, kako stvari sada stoje, ipak neće doći. Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik, smatraju sagovornici Oslobođenja, neće ugrožavati većinu koju ima u Narodnoj skupštini RS-a bez obzira na sumnjive “poslove” koalicionih partnera tokom lokalnih izbora.


Nema žurbe


Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banje Luke Nikola Šobot osvojio je 36.797, dok je koalicija okupljena oko SNSD-a osvojila čak 55.728 glasova. Nema nikakve sumnje da su SNSD-ovi koalicioni partneri u gradu na Vrbasu radili protiv Šobota, jer je razlika od 20.000 glasova isuviše velika. Kada se tome doda da je Draško Stanivuković osvojio 50.000, a PDP samo 20.000 glasova, onda stvari postaju daleko zanimljivije.


Da su svi glasači stranaka vladajuće koalicije glasali za Šobota, načelnik kardiohirurgije Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske bi pobijedio u trci za gradonačelnika. Dobar dio lokalnih odbora vladajuće koalicije nije se otvoreno izjasnio da podržava Šobota, a tek rijetki su pozivali svoje glasače da podrže kandidata kojeg je ponudio SNSD. Ujedinjena Srpska je u Banjoj Luci otvoreno podržavala Draška Stanivukovića.

 

drasko-stanivukovic-fb


Koalicioni partneri SNSD-a su se u dlaku isto ponašali i u ostalim gradovima, u kojima je Dodikova stranka pobijedila u trci za gradonačelnika. Koalicija je imala daleko više glasova nego gradonačelnici i u Prijedoru, i u Derventi, i u Zvorniku, i u Trebinju. U Bijeljini je koalicija osvojila 28.046, a kandidat SNSD-a za gradonačelnika Mikajlo Lazić 21.989 glasova.


- Ne žurimo sa analizom, ali to govori da postoje problemi u koaliciji. Mi ćemo to rješavati, ali ne tako da bismo se svetili nekome. Dali smo mogućnost da svi rade onako kako žele. Ali, koalicija na republičkom nivou je nešto sasvim drugo i to se ne dovodi u pitanje. Ako se utvrdi da su koalicioni partneri radili protiv SNSD-a, preduzećemo određene korake, ali to neće uticati na koalicioni kapacitet na nivou Republike Srpske - rekao je prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik.


Novinar Dragan Maksimović podsjeća da je grad na Vrbasu među prvima “prigrlio” partiju Milorada Dodika koja je krajem devedesetih bila oštar protivnik neprikosnovenom SDS-u, ali je Banja Luka bila među prvima koja je odbacila SNSD. To se desilo 2012. kada je Slobodan Gavranović, kandidat SNSD-a, osvojio mandat sa tek nešto više od 34.000 glasova.


- I Igor Radojičić je 2016. pobijedio zahvaljujući nelojalnim partnerima u tadašnjoj opozicionoj koaliciji. On je u direktnom duelu pobijedio Dragana Čavića. Opozicioni odbornici koji su se u pomenutom sazivu priklonili vlasti redali su se kao na traci - Predrag Vulin, Ljubo Ninković, Dragan Talić, Vladimir Mirošljević, Zoran Talić, Tatjana Čičić Odžaković. Vulin i Talić su u momentu napuštanja SDS-a i PDP-a bili predsjednici banjolučkih odbora i nosioci stranačkih lista na izborima 2016. godine - istakao je Maksimović.


Maksimović smatra da se Dodik neće obračunavati sa koalicionim partnerima, jer mu to u ovom trenutku ne odgovara. Sudski proces pred Sudom BiH, problemi sa strancima, prije svega činjenica da je stanovnik crne liste Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država, finansijska nestabilnost - sve su to razlozi zbog kojih Dodik mora da čuva ono što ima u parlamentu Republike Srpske.


Dodatni trud


- Dodiku je dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini RS-a prijeko potrebna. Dok ne napravi novi dogovor, ako ga uopšte napravi, mora da zadrži ono što ima. Jasno je kao dan da bi se on koliko juče obračunao sa Ujedinjenom Srpskom, ali mu taj rat sada ne treba - istakao je Maksimović.


Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci i jedan od udarnih Dodikovih “menadžera propagande” Predrag Ćeranić piše kako je Dodikova partija osvojila ukupno mnogo više glasova i pobijedila u više opština nego na prethodnim lokalnim izborima.


- To je trend koji niko ne može osporiti, računajući i kreatore sudskog procesa protiv Dodika. I oni su čekali ishod izbora kako bi procijenili da li je Dodik u padu. Da se to dogodilo, sudska presuda bila bi ubrzo i mnogo lakše napisana. Ovako sve mora da sačeka opšte izbore, a do tada da se uloži dodatan trud i pritisak kako bi SNSD bio oslabljen - naveo je Ćeranić.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook