ŠESTORO KANDIDATA

Novi studenti Interdisciplinarnog stručnog studija za pružanje administrativnih i gerontoloških usluga

Hronika09.10.24, 20:23h

Novi studenti Interdisciplinarnog stručnog studija za pružanje administrativnih i gerontoloških usluga
Radi se o novom dvogodišnjem studijskom programu koji kombinuje naučna polja društvenih, medicinskih, humanističkih i umjetničkih nauka. Voditeljica stručnog studija je prof.dr Lejla Kafedžić

 

 

U Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu "prof.dr. Zdravko Grebo", šestoro kandidata, podjelom indeksa, zvanično su postali studenti Interdisciplinarnog stručnog studija za pružanje administrativnih  i gerontoloških usluga. 


Radi se o novom dvogodišnjem studijskom programu koji kombinuje naučna polja društvenih, medicinskih, humanističkih i umjetničkih nauka.  Voditeljica stručnog studija je prof.dr Lejla Kafedžić.


Cilj programa je pružiti obrazovanje koje će polaznicima omogućiti sticanje praktičnih i akademskih vještina potrebnih za rad u oblastima administrativnih i gerontoloških usluga. Program je posebno prilagođen potrebama tržišta rada, s fokusom na povećanje zapošljivosti i osoba s intelektualnim invaliditetom nakon završetka studija. Polaznici će razviti sposobnost primjene naučnih i stručnih znanja u radu sa starijim osobama i u pružanju administrativnih usluga.

 

interdisciplinarni-studij-1


Studij  bi trebalo da omogući sticanje kompetencija koje su usklađene s potrebama tržišta rada u javnom i privatnom sektoru, kao i s potrebama za cjeloživotnim učenjem. 


Izvođenje studija povjerava se nastavnicima i saradnicima sa Fakulteta zdravstvenih studija, Fakulteta za javnu upravu, Filozofskog fakulteta, Pedagoškog fakulteta, Akademije scenskih umjetnosti, te stručnjacima iz prakse i drugim partnerskim institucijama i organizacijama iz Bosne i Hercegovine.


Direkor Centra, prof. dr. Nihad Fejzić navodi da će Studijski program trajati dvije godine, odnosno četiri semestra, a studentima je za završetak studija, dat rok od tri godine. Program se sastoji od obaveznih i izbornih predmeta, prakse, te završnog projekta koji se realizira tokom četvrtog semestra.


Po završetku studija, studentima se izdaje diploma Univerziteta u Sarajevu sa stručnim zvanjem:


-Stručni saradnik/Stručna saradnica – Gerontološki suportivni njegovatelj/njegovateljica ili
-Stručni saradnik/Stručna saradnica – Asistent/Asistentica u administraciji, u skladu sa biranim izbornim predmetima.  


Nastava se izvodi na maternjim jezicima.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook