DOK SE RAZMJENJUJU PRIJETNJE

Raste strah od brutalnog regionalnog rata: Izrael, uz podršku SAD-a, sprema odgovor na veliki raketni napad Irana...

Front02.10.24, 12:29h

Raste strah od brutalnog regionalnog rata: Izrael, uz podršku SAD-a, sprema odgovor na veliki raketni napad Irana...
Al Jazeerin reporter Hamdah Salhut, koji izvještava iz Ammana, rekao je da izraelski vojni i politički ešalon insistira na tome da napad “neće proći bez odgovora”. Administracija američkog predsjednika Joe Bidena je upozorila Iran na “ozbiljne posljedice”

 

 


Izrael i Iran razmjenjuju međusobne prijetnje odmazdom, što povećava dugogodišnju zabrinutost od sveobuhvatnog rata.


Izrael je, uz podršku svog saveznika Sjedinjenih Američkih Država, obećao da će odgovoriti na veliki raketni napad koji je Iran izveo u utorak navečer. Iran je poručio da će bilo kakva odmazda naići na još “oštriju” reakciju, prenosi AJB.


U međuvremenu je Izrael nastavio napadati Liban, te je objavio da šalje dodatne trupe koje će provesti ofanzivu koju je pokrenuo u utorak.


Iran je saopćio da je blizu 200 projektila koje je ispalio na Izrael odgovor na nedavna ubistva čelnika Hamasa, Hezbollaha i Islamske revolucionarne garde.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u utorak upozorio Teheran da je “napravio veliku grešku”.


Al Jazeerin reporter Hamdah Salhut, koji izvještava iz Ammana, rekao je da izraelski vojni i politički ešalon insistira na tome da napad “neće proći bez odgovora”.


Administracija američkog predsjednika Joe Bidena je upozorila Iran na “ozbiljne posljedice”.


Predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson rekao je da je “svijetu potrebno da se Amerika vrati kampanji maksimalnog pritiska na Iran”.


Rastuće napetosti


Prijetnje su dočekane s prkosom.


Načelnik zajedničkog štaba iranskih oružanih snaga general Mohammad Bagheri zaprijetio je da će, ukoliko Izrael uzvrati napadom na iranski teritorij, izvesti novi napad “visokog intenziteta”.


Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi kontaktirao je svoje evropske kolege, poručivši im da će, u slučaju da Izrael poduzme osvetničke akcije, njihov odgovor biti još oštriji. Također je rekao da je Teheran upozorio SAD na bilo kakvu intervenciju.


Usred rastućih napetosti rastu dugo prisutni strahovi da će rat koji Izrael vodi u Gazi u konačnici rezultirati sveobuhvatnim ratom u cijeloj regiji.


U jeku globalnih poziva na suzdržanost i deeskalaciju, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sazvalo je hitan sastanak u čijem će fokusu biti rastući sukob.


Međutim, nema znakova da nasilje jenjava.


Oružana grupa Hezbollah koju podržava Iran saopćila je u srijedu da su se njeni borci prvi put od 2006. godine direktno sukobili sa izraelskim snagama.


Hezbollah je također naveo da su se izraelski vojnici pokušali infiltrirati u zemlju u blizini sela Odaisseh, tvrdeći da su im borci Hezbollaha “nanijeli gubitke i natjerali ih na povlačenje”.


Al Jazeerin reporter Imran Khan, koji izvještava iz libanskog Hasbaiyyaha, rekao je da je ovo prvi izvještaj o direktnim borbama otkako je Izrael najavio da će njegova zračna kampanja protiv Hezbollaha biti popraćena kopnenim operacijama.


“Kada je Izrael najavio kopnenu invaziju, uslijedilo je dugo i intenzivno artiljerijsko granatiranje koje je bilo koncentrisano na tri područja – Odaisseh je bio jedno od njih. To je jedna od tačaka na koje izraelski vojnici uporno pokušavaju ući”, rekao je Khan.


Zračni napadi i dalje traju


U izraelskim zračnim napadima, koji su ciljali južni Liban i Bejrut, nastavljeni su udar na glavni grad u srijedu.


Pogođena su južna predgrađa Bejruta, a izraelska vojska je saopćila da je ciljala Hezbollah.


Iznad tog područja nadvili su se veliki oblaci dima. Izrael je izdao nove naredbe za evakuaciju tog područja, koje je uglavnom ispražnjeno nakon višednevnih napada.


Libanska jedinica za upravljanje rizicima od katastrofa objavila je u utorak da je ubijeno 1.873 ljudi, a 9.134 ranjeno u izraelskim napadima koji traju od 8. oktobra prošle godine, nakon što je Hezbollah počeo lansirati rakete na Izrael zbog izraelskog rata u Gazi.


“Broj raseljenih osoba sa područja koja su izložena izraelskoj agresiji premašio je milion, uključujući 155.600 njih koji su registrovani u skloništima”, navedeno je u izvještaju.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook