Potrebna hitna reakcija

Vlada FBiH o preventivnim pregledima ranog otkrivanja raka dojke: Para nema

Hronika02.10.24, 08:58h

Vlada FBiH o preventivnim pregledima ranog otkrivanja raka dojke: Para nema
Bez F​ederalnog programa ranog otkrivanja raka dojke dodatno se otežava život oboljelim, kao i dugim ignorisanjem zakonske obaveze pravednog finansiranja Fonda solidarnosti

 

 

U federalnom budžetu za ovu godinu, koji je usvojen po hitnom postupku, Federalno ministarstvo zdravstva, sa ministrom Nediljkom Rimcem (HDZ 1990) na čelu, nije predvidjelo novac za provedbu najprioritetnijih preventivnih programa ranog otkrivanja raka dojke, piše Oslobođenje.

 

Nositelji projekta

 

Iako je Odbor za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izradio Federalni program ranog otkrivanja raka dojke, Vlada se na to nije osvrtala. Ovaj program obuhvata žene od 45 do 69 godina starosti bez obzira na status zdravstvenog osiguranja.

 

Kako se navodi, osnovna metoda ranog otkrivanja raka dojke putem probira (skrininga) je mamografija kojom se može otkriti rak dojke čak i do dvije godine prije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati. Probir mamografijom se pregledaju žene bez simptoma sa svrhom otkrivanja ranih oblika raka u najranijem stadiju kad je uspješno liječenje moguće.

 

Rak dojke je na trećem mjestu po broju oboljelih od svih zloćudnih bolesti u Federaciji BiH, zbog čega društvo treba hitno reagirati

 

- Osnovni cilj programa je otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, čime se omogućava smanjenje smrtnosti, produžavanje života oboljelih, te poboljšanje kakvoće života bolesnica. Nositelji projekta su Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Zavod za javno zdravstvo FBiH, zavodi zdravstvenog osiguranja, zavodi za javno zdravstvo i zdravstvene ustanove u kantonima koji ispunjavaju uslove za provedbu projekta. Za provedbu probir (skrining) mamografije neophodno je osigurati zadovoljavajuće izvođenje pregleda i interpretaciju nalaza kako bi se osigurala optimalna kakvoća, educiran kadar, jer je izvođenje mamografije zahtjevan timski postupak. Također, cilj programa je uspostava organizacijskog sistema i tehnološka podrška nad postojećim sistemom i opremom kod kojeg je evidentna organizacijska razjedinjenost, duge liste čekanja, ali i visina operativnih dnevnih troškova, navodi se u dokumentu.

 

Uprkos napretku dijagnostike i terapije, broj umrlih raste zbog otkrivanja bolesti u uznapredovalim stadijima. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, 61,72 posto slučajeva raka dojke otkriva se u uznapredovalom, tj. u III i IV stadiju bolesti.

 

Zakonska obaveza

 

Goran Opsenica (HDZBiH), predsjednik Odbora za zdravstvo, kaže da se bez navedenog programa dodatno otežava život ljudima oboljelim od malignih bolesti i dva desetljeća dugim ignorisanjem zakonske obaveze pravednog finansiranja Fonda solidarnosti.

 

- Poruka koju Vlada FBiH na ovaj način upućuje svojim sugrađanima mogla bi se sažeti u krilaticu iz stripa Alan Ford: Bolje biti bogat i zdrav, nego bolestan i siromašan, jer ako si siromašan, džaba ti što si bolestan, rekao je Opsenica.

 

(Oslobodjenje.ba/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook