Potvrdila ambasada

Državljanka BiH i njena majka zatražile pomoć u evakuaciji iz Libana

Hronika01.10.24, 18:28h

Državljanka BiH i njena majka zatražile pomoć u evakuaciji iz Libana
- Sabina Nehme i njena majka Hafa imaju važeće pasoše BiH. Ambasada radi na tome da pomogne bh. državljankama - rekao je Satko Bitanga, ministar savjetnik Ambasade BiH u Ammanu

 

 

Državljanka Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Libanonu zatražila je pomoć države u evakuaciji za sebe i svoju majku.

 

Informaciju je za Radio Slobodna Evropa, 1. oktobra, potvrdila Ambasada Bosne i Hercegovine (BiH) u Jordanu, koja je nadležna i za Liban.

 

- Sabina Nehme i njena majka Hafa imaju važeće pasoše BiH. Ambasada radi na tome da pomogne bh. državljankama - rekao je Satko Bitanga, ministar savjetnik Ambasade BiH u Ammanu.

 

Dvije žene su se obratile mailom i napisale da nema letova i da su okružene bombardovanjem, te da se nalaze u Beqaau, istočnom dijelu Libanonu, blizu granice sa Sirijom. Ovdje su došle nakon što je počelo granatiranje Tyrea, napisala je Sabina Nehme u mailu Ambasadi.

 

- Želimo otići što je prije moguće - napisala je Nehme.

 

Još pet državljana BiH je u Libanonu. Oni rade za agencije Ujedinjenih naroda i nisu zatražili pomoć BiH u evakuaciji. U Libanu je i jedan bh. državljanin koji je košarkaški trener.

 

Ambasada je navela da su ove osobe rekla da su na sigurnom.

 

- Kontaktirali smo sa svim bh. državljanima, koji su nam se do danas javili, evidentirali ih, te o svemu obavijestili Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Prema informacijama kojima raspolažemo iz Libana se može trenutno izaći samo kopnenim putem preko Sirije, a što su mnogi Libanci bježeći od rata i izraelskog bombardiranja već i učinili - navedeno je iz Ambasade za Radio Slobodna Evropa.

 

U izraelskim napadima nije ranjen niti stradao niko od bh. državljana, informacije su kojima raspolaže Ambasada na osnovu podataka iz Počasnog konzulata BiH u Bejrutu, Ambasade Libana u Ammanu i zvaničnih institucija Libana.

 

Početkom augusta, Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorilo je građane da ne putuju u Liban zbog pogoršane sigurnosne situacije.

 

(Slobodnaevropa.org/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook