Čudan izbor

Vjerovali ili ne: NASA želi praviti hotele od gljiva na Marsu

Tehno01.10.24, 13:42h

Vjerovali ili ne: NASA želi praviti hotele od gljiva na Marsu
Rješenje koje većina istraživača istražuje naziva se ISRU (In-Situ Resource Utilization), što znači da koristite resurse koji su dostupni na lokaciji – u ovom slučaju, vodu i mjesečevu prašinu (regolit)

 

 

Istraživanje svemira je izuzetno skupo i opasno. Da bi se pola kilograma materijala dopremilo na Mjesec, potrebno je izdvojiti oko milion dolara, a transport na Mars košta još više. Ljudi koji se usude putovati svemirom moraju preživjeti zračenje, ekstremne promjene pritiska i temperature, te izbjeći nasumične mikrometeorite koji lete kroz svemir poput metaka.

 

Međutim, NASA razmatra rješenje koje uključuje uzgoj građevinskih struktura od gljiva na Mjesecu, a kasnije i na drugim planetama.

 

- Ne možete ponijeti drvene ploče ili cigle - objašnjava Chris Maurer, osnivač arhitektonskog studija redhouse iz Clevelanda, koji surađuje s NASA-om na ovom inovativnom rješenju.

 

Rješenje koje većina istraživača istražuje naziva se ISRU (In-Situ Resource Utilization), što znači da koristite resurse koji su dostupni na lokaciji – u ovom slučaju, vodu i mjesečevu prašinu (regolit).


Ovi oskudni resursi, ispostavilo se, više su nego dovoljni da nahrane određene vrste gljiva, koje se potom mogu oblikovati u čvrste građevinske materijale jače od betona, a koji dolaze s dodatnim prednostima.

 

NASA-in projekat pod nazivom Mycotecture Off Planet Structures at Destination dobio je finansiranje kroz ugovor faze III, što znači da gljive idu u svemir.

 

Tehnologija koja koristi gljive za gradnju, poznata kao mikotektura, posljednjih godina postaje sve popularnija. Ovaj pristup se već koristi za sve, od umjetnosti do gradnje i reciklaže otpada, a Maurerov tim ga već primjenjuje na Zemlji, gradeći kuće za klimatske izbjeglice u Namibiji.

 

NASA je prepoznala potencijal ove tehnologije za istraživanje svemira. Prema Maureru, gljive nisu samo pogodne za gradnju na Mjesecu i Marsu, već mogu pružiti izuzetnu zaštitu od zračenja i mikrometeorita, što je od ključne važnosti za zaštitu ljudskog života u svemiru.

 

Prvi testovi na Zemlji dali su impresivne rezultate, ali pravi izazovi tek slijede kada koncept bude testiran u ekstremnim uvjetima svemira, piše Al Jazeera.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook