u 73. godini

Odlazak poznatog sarajevskog pjesnika: Preminuo Goran Simić, prozni i dramski pisac, libretist...

Hronika29.09.24, 17:41h

Odlazak poznatog sarajevskog pjesnika: Preminuo Goran Simić, prozni i dramski pisac, libretist...
Družili smo se od studentskih dana, bijaše čist i bezazlen čovjek. Rat je proveo u Sarajevu, a nakon toga preselio u Kanadu, odakle se prije desetak godina vratio u rodni grad, Nedostajat će puno. Vječnaja pamjat - napisao je Stojić

 

 

 

U Sarajevu je danas, u 73. godini, umro poznati bh. pjesnik Goran Simić


Ovu informaciju objavio je na svom FB profilu književnik Mile Stojić, njegov dugogodišnji prijatelj i kolega 


- Družili smo se od studentskih dana, bijaše čist i bezazlen čovjek. Rat je proveo u Sarajevu, a nakon toga preselio u Kanadu, odakle se prije desetak godina vratio u rodni grad, Nedostajat će puno. Vječnaja pamjat - napisao je Stojić.


Goran Simić, kako piše u njegovoj biografiji, bio je prozni i dramski pisac, libretist... Rođen je 1952. godine u Jugoslaviji, zadnja stanica BiH. Najveći dio života proveo je u Sarajevu, gdje je u statusu profesionalnog pisca radio kao glavni urednik časopisa Lica, te kao pokretač knjižara Valter i Renesansa.


Autor je brojnih knjiga poezije, pripovijedak i radio-drama. Njegova poezija izlazila je u svjetskim i kanadskim antologijama. Osnivač je izdavačke kuće Luna Publications. Njegove su pjesme prevođene na desetak svjetskih jezika, a među njegovim najpoznatijim zbirkama poezije su "Moji sretni dani u ludnici", "Treći zubi", "Svitanje u očima Snješka Bijelića"... 


Govorio je o sebi:


- Ja sam jedan od onih pisaca koji dugo u glavi nose neku ideju. To je proces čarolije između mašte i jezika kad ideji dodajem i oduzimam vjerujući da su gumica za brisanje i olovka savršeni kompanjoni. Spajam u glavi, preživljavam sumnje i ushićenja, preživljavam dileme, pravim mozaik koji je vidljiv samo meni, i jednom kad to stavim na papir mahom je dovršeno. Ukucavanje u kompjuter kao završna faza jeste istinska ekstaza. Nakon objavljivanja, knjiga se odvaja od mene i postaje svačija i rijetko se vraćam ponovnoj provjeri. Osim na čitanjima.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook