Za opomenu svima

Određen pritvor muškarcu koji je brutalno ubio psa u Istočnom Sarajevu: U subotu mirni protesti u Sarajevu i Banjaluci

Hronika26.09.24, 13:43h

Određen pritvor muškarcu koji je brutalno ubio psa u Istočnom Sarajevu: U subotu mirni protesti u Sarajevu i Banjaluci
Udruženja za zaštitu životinja pozivaju na najoštriju kaznu, ali i izmjenu zakona kojom bi kazne bile oštrije

 

 

Osnovni sud u Sokocu odredio je jednomjesečni pritvor Aleksandru Matića koji je prije nekoliko dana pucao iz oružja u psa Medu, a potom ga svezao za traktor i vukao cestom. Uprkos naporima veterinara i mještanke koja ga je spasila iz Aleksandrovih "ralja" koji ga je planirao živog zakopati, Medo je uginuo nekoliko sati kasnije, piše N1.

 

- Nakon otvaranja istrage protiv osumnjičenog M.A. zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Mučenje i ubijanje životinja iz člana 390. stav 1. Krivičnog Zakonika RS i njegovog ispitivanja na okolnosti izvršenja krivičnog djela, okružni javni tužilac uputio je 24.09.2024. godine sudiji za prethodni postupak Osnovnog suda u Sokocu prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom. Odlučujući o prijedlogu okružnog javnog tužioca, sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Sokocu, donio je rješenje 25.09.2024. godine, kojim se prema osumnjičenom M.A. određuje mjera pritvora u trajanju od 1 (jedan) mjesec, iz razloga propisanih članom 197. stav 1. tačka b) - navode iz Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

 

pas-medo-ubijen

 

Ovaj slučaj šokirao je i potresao javnost ne samo u Bosni i Hercegovini već i regiji, zbog okrutnosti i svireposti. Udruženja za zaštitu životinja pozivaju na najoštriju kaznu, ali i izmjenu zakona kojom bi kazne bile oštrije. Građani zbog ovog stravičnog slučaja organizuju mirne proteste u subotu u Sarajevu i Banjaluci.

 

(N1/DEPO PORTAL/au/Foto: Facebook)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook