VIDEO/ 'Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo'

Gledajte kako Štutgart 'gori'! Bijelo dugme diglo punu Porsche Arenu na noge, vijorile se zastave Jugoslavije

Showbizz26.09.24, 10:32h

Gledajte kako Štutgart 'gori'! Bijelo dugme diglo punu Porsche Arenu na noge, vijorile se zastave Jugoslavije
Iako se odbačena jugoslovenska ostavština nekada vezala samo za jugonostalgiju, čini se da sada polako postaje izraz bunta protiv vladajućih nacionalističkih ideologija u zemljama nastalim raspadom SFRJ

 

 

U prepunoj Porsche Areni u Štutgartu održan je koncert legendarne grupe Bijelo dugme, koja je ponovo izvela pjesmu “Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo”. Pjesmaje nedavno izazvala brojne kontroverze nakon koncerta u Splitu, što je dovelo do krivičnih prijava, javljaju Novi Dani.

 

Iako je većina medija u Hrvatskoj i Srbiji prenijela da je pjesma “izvidžana od publike”, što je vjerovatno bila očekivana reakcija, snimci su pokazali potpuno suprotno. Pjesma je dobro prihvaćena i u glas otpjevana od publike u dva navrata, što je u velikoj mjeri ogolilo propagandu i lažne narativne koji se pokušavaju plasirati.

 

 

Iako se odbačena jugoslovenska ostavština nekada vezala samo za jugonostalgiju, čini se da sada polako postaje izraz bunta protiv vladajućih nacionalističkih ideologija u zemljama nastalim raspadom SFRJ.

 

Tako je ova pjesma dobro prihvaćena i u Štutgartu, gdje se okupila dijaspora bivših jugoslovenskih republika. Ono što je primjetno na brojnim snimcima i fotografijama jesu zastave SFRJ u publici, a čije isticanje “kod kuće” može izazvati problem.

 

 

(Novidani.com/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook